Landbouwminister met lef

Russen kijken in juni naar handelsembargo

29 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een nieuwe minister moet de Russische agrarische productie een boost gaan geven. Alexander Tkachev vervangt minister Fyodorov met de opdracht om de Russische agrarische sector te versterken.

Tkachev heeft als taak de agrarische productie verhogen

De nieuwe minister was gouverneur van de staat Krasnodar, wat het Russische hart van de tarweproductie is. De graanproductie in de regio Krasnodar ligt op ongeveer 12 miljoen ton per jaar, goed voor meer dan 10 procent van de totale Russische productie.

President Putin wil de eigen voedselproductie vergroten om in te spelen op de sancties van de EU en de VS. Mede door een hogere productie in eigen land wil Rusland de druk op de voedselprijzen laag houden en de voedselprijzen zelfs laten dalen.

Tkachev heeft voornamelijk als taak om de productie te verhogen die de tekorten moeten opvangen, welke veroorzaakt zijn door het handelsembargo tegen het Westen. Over drie maanden besluit Rusland of het verbod op de import van voedsel uit het Westen verlengd wordt, het huidige verbod op de import met een omvang van 9 miljard dollar loopt af in augustus.

Vanuit de handelarenwereld komt het geluid dat er door Tkachev voor het eerst weer iemand is die het lef heeft om Putin mee te delen wat er werkelijk speelt in de agrarische wereld. Achteraf blijkt dat de regering niet tevreden was over de oud-minister Fyodorov, die sinds 2012 op de post van minister van landbouw zat.

Juni brengt duidelijkheid over embargo

Rusland wil wachten met een productieprognose tot juni om te kunnen beoordelen wat Rusland komend jaar nodig heeft aan agrarische producten vanuit het buitenland. Tegelijk nemen de Russen een afwachtende houding aan met de gedachte in het achterhoofd dat het Westen eerst sancties gaat aankondigen.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de agrarische sector in Nederland. Positief voor Europa is dat de Russische roebel behoorlijk versterkt is in 2015 ten opzichte van december 2014, met respectievelijk een koers van 67,8 roebel tegen een dollar waar die eerder nog 51,6 roebel tegen een dollar was. Concreet voor de markt betekent dit dat import voor Rusland goedkoper wordt en Russische producten duurder, wellicht speelt het mee in de sancties van Rusland en het Westen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden