Gemiddelde zaaidatum 4 april

Suikerbieten starten met dubbele valse start

30 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nagenoeg alle suikerbieten zitten in de grond. Dat schrijft Cosun. De gemiddelde zaaidatum komt uit op 4 april. Als gevolg van relatief veel overzaaien is de gemiddelde zaaidatum met een dag verlaat. Het aantal overgezaaide hectares is dit seizoen meer dan het dubbele ten opzichte van 2014. Een strenge nachtvorst draaide 28 april nog eens ruim 150 hectare bieten de nek om.

4

april

is de gemiddelde zaaidatum voor suikerbieten dit jaar

In het Noordelijk dal- en veengebied moeten nog de meeste suikerbieten worden gezaaid. Daar staat het percentage op 95,2 procent. Ook in Gelderland moeten nog een aantal procent worden ingezaaid. Vorig jaar zaten alle suikerbieten er in week 16 in en kwam de gemiddelde zaaidatum uit op 27 maart. Een verschil van 8 dagen. Ten opzichte van het langjarig gemiddelde ligt de zaaidatum dit jaar 3 dagen later. In 2013 lag de zaaidatum op 8 april.

Korstvorming heeft ervoor gezorgd dat inmiddels 1.200 hectare suikerbieten zijn overgezaaid. Gecombineerd met andere oorzaken komt het aandeel overzaai uit op 1.325 hectare. Op dat getal komt Cosun op 27 april uit. Vorig jaar is 563 hectare overgezaaid. Daar komt nog eens tenminste 150 hectare bij, als gevolg van vorstschade. Daarmee wordt het record van 2013 niet verbroken. Toen is 1.800 hectare overgezaaid.

Waar de korst niet te dik was varieert het plantenaantal tussen de 40.000 en 70.000. Vooral vroeg gezaaide percelen staan er prima op. Akkerbouwers hebben dit jaar veel ervaring opgedaan met verschillende methodes om de harde korst te breken. Vooral beregenen en korstbreken met de zaaimachine bleken goed uit te pakken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden