Landbouw gevrijwaard

Californië legt watergebruik aan banden

6 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl de Amerikaanse sunshine state Californië aan haar vierde droogtejaar is begonnen, heeft gouverneur Jerry Brown eindelijk harde maatregelen in het leven geroepen. Die zijn vooral gericht tegen inwoners in steden en dorpen. Zij zijn verplicht om hun waterverbruik met een kwart terug te dringen. Lokale overheden en waterschappen moeten het verbruik met 8 tot 36 procent zien terug te dringen. De landbouw blijft gevrijwaard van de eisen.

25

procent

moeten inwoners van Californië hun waterverbruik terugdringen

Vooral in bebouwd gebied blijven de Californische inwoners, ondanks een chronisch gebrek aan water, gewoon hun gazon groen houden en plantjes besproeien. Brown kondigde op dinsdag vijf mei eindelijk regels aan die dat aan banden moeten leggen. Het is voor het eerst dat de staat dat doet. Dat schrijft USA Today.

De maatregelen volgen nadat de watervoorraden wederom zijn geslonken. Het sneeuwdek in het Sierra Nevada gebergte is nog nooit zo klein geweest. Ook de ondergrondse bronnen zijn op veel plaatsen bijna opgedroogd. In maart werd slechts 3,6 procent op water bespaard. In februari was dat 2,8 procent en in december 22 procent. Dat hoge percentage valt te wijten aan relatief veel neerslag in die maand. Een natte winter hielp de watervoorziening maar weinig.

Behalen de steden en waterschappen die percentages niet, dan riskeren zij een boete tot 10.000 dollar. Agrarische bedrijven blijven gevrijwaard van deze maatregelen. Volgens de lokale overheid zijn zij al genoeg getroffen door de droogte. Ook het gebruik van gerecycled water is niet gereguleerd. Maar, een golfbaan zal zijn greens wat minder moeten bewateren. Dat mag nu nog slechts tweemaal per week.

Californië is onder andere de staat met de hoogste productie in melk en groente. Water is voor de agrarische sector van vitaal belang. De melkproductie zal dit voorjaar inderdaad verder wegzakken, zo wordt geschat. Maar, de productie elders in de VS ligt hoger. De droogte heeft zo naar verwachting op de totale landelijke productie weinig effect.


In deze grafiek, samengesteld door de USDA, is te zien welke gewassen zuinig omspringen met water en welke totaal niet. Let wel; het gaat hier om de efficiëntie, niet het verbruik. Veehouderijgewassen als maïs, gras en luzerne komen er erg slecht af. Opvallend is dat groentes het wel goed doen. Dit heeft ermee te maken dat groenteeltbedrijven zich veelal in de buurt van rivieren hebben gevestigd en minder aanslag doen op de ondergrondse watervoorraden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden