Prognose FAO

Graanproductie in EU daalt dit jaar het hardst

8 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De mondiale productie van graan daalt dit jaar met 39 miljoen ton, oftewel 1,5 procent, ten opzichte van het topjaar 2014. Dit is weliswaar een daling, maar de verwachte productie van 2.509 miljoen ton ligt nog altijd 5 procent boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Dit blijkt uit het halfjaarlijks rapport van de FAO, de food and agriculture organization van de Verenigde Naties. Driekwart van de teruggang wordt toegeschreven aan korrelmaïs, waarvan de productie met 30 miljoen ton daalt.

De consumptie van granen gaat in het komende seizoen 2015/16 met 1 procent stijgen. Dit is betrekkelijk weinig, ten opzichte van groei in de afgelopen twee jaar van respectievelijk 2,6 en 4,8 procent. Gebaseerd op de productie en consumptie gaat de wereldvoorraad met bijna 3 procent afnemen. Ook de wereldhandel in granen neemt echtere licht af. Het seizoen 2014/15 heeft een behoorlijke val laten zien in de prijzen van de belangrijkste granen door het grote aanbod en de sterke Amerikaanse dollar.

4

procent

daalt de productie van tarwe in de Europese Unie verwacht de FAO

Ondanks de verwachte productiedaling van tarwe dit jaar, blijft tarwe ook komend seizoen in overvloed beschikbaar. Dat houdt de prijs van tarwe ook het komende seizoen onder druk, zo verwacht de FAO. De organisatie heeft de productie van tarwe wereldwijd op 719 miljoen ton vastgesteld. Dit is 1,2 procent lager dan de recordproductie in 2014. De daling in productie is vooral te danken aan de lagere oogst die in de Europese Unie is voorzien, namelijk 4 procent. De grote daling van de productie in de EU gaat de kleine stijging van de productie in Azië en Noord-Amerika ruimschoots overtreffen.

De productie van voergranen gaat 2,6 procent dalen. De gerstproductie doet de stijging in de productie van andere voergranen meer dan teniet. De gerstproductie gaat voornamelijk krimpen in de EU, Oekraïne en Rusland. Dit kan gunstig zijn voor de prijsontwikkeling van gerst, al verwacht de FAO dat ook de vraag naar gerst daalt. Hoewel China in 2014/15 nog een recordhoeveelheid aan gerst heeft geïmporteerd, neemt de invoer van gerst in China sterk af.  

Het verbruik van voergranen stijgt met 1 procent. Dit is al het derde seizoen op rij dat dit de verwachte trend overtreft. De wereldvoorraad is daarentegen nog dermate hoog dat het theoretische tekort voor 2015/16 makkelijk kan worden opgevangen. Daardoor gaan de voorraden van voergranen wel met 3,7 procent dalen, wat zijn effect kan hebben op de komende jaren. China laat precies het tegenovergestelde zien, met stijgende voorraden voor voergranen.

De FAO verwacht dat de productie van oliezaden voor het derde jaar op rij sterk toeneemt. De aanbodkant van de markt wordt behoorlijk vergroot door de toename in de productie en de grote voorraden die nog liggen van de voorgaande jaren. Sojabonen is één van de belangrijkere producten in oliezaden, ook koolzaad heeft een wezenlijk belang in de wereldwijde oliezadenproductie.

De neergang van de olieprijs in 2014 veroorzaakt een lagere vraag naar biodiesels, waardoor minder vraag is geweest naar olie en vetten uit plantaardige productie in het seizoen 2014/15. Dit wordt teniet gedaan door de extra mondiale vraag naar meel, vooral sojameel. Door de hogere productie aankomend jaar en de voorgaande jaren gaan de wereldwijde voorraden desalniettemin sterk stijgen. Voorraden van olie uit plantaardige productie en sojameel gaan respectievelijk met 11 en 34 procent stijgen. Waarschijnlijk gaan deze grotere voorraden ook zijn weerslag hebben op prijzen voor oliezaden de komende jaren.

De prijzen voor oliezaden zijn gezakt tot een vijfjaarlijks dieptepunt. Ook voor de aankomende maanden verwacht de FAO dat de prijzen sterk onder druk blijven staan door de goede oogsten op het zuidelijk halfrond en de goede zaaiomstandigheden in het noordelijk halfrond. Sojabonen maken tot nu toe de grootste prijsdaling mee. Een mindere oogst gaat geen aanzet geven tot hogere prijzen voor sojabonen, aangezien de wereldvoorraden nog dermate hoog zijn dat dit niet in een enkel jaar teniet wordt gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden