Net als bij aardappelzetmeel

Laatste quotumsuiker mag worden overgeheveld

8 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Europese suikerindustrie mag suiker die in het laatste quotumjaar 2016/17 wordt geproduceerd, overhevelen naar het eerste liberale verkoopseizoen 2017/18. Dit heeft de Europese Commissie besloten, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het besluit is geen grote verrassing, want het ligt in lijn met het beleid rond het beëindigen van het aardappelzetmeelquotum enkele jaren terug.

Misbruik van overboeken van suiker kan op passende maatregelen van Brussel rekenen

In 2012 werd het aardappelzetmeelquotum afgebouwd, waarbij de hoeveelheid geproduceerd boven het toegewezen quota in het laatste seizoen konden worden overgedragen aan het eerste seizoen zonder quotasysteem zonder enige sanctie. Dat gaat nu ook op voor het te veel aan bietsuiker dat volgend jaar wordt geproduceerd in oogstjaar 2016. Ook een te overschot aan isoglucose en inulinestroop, dat uit cichorei wordt gemaakt, mag zonder problemen naar het eerste quotumloze verkoopjaar worden overgeheveld.

Brussel maakt deze maatregelen nu bekend, met de aanvulling dat ze nauwlettend toezicht houdt op de effecten van de overboeking. De Commissie zegt 'passende maatregelen' te nemen als misbruik wordt gemaakt van de regeling, bijvoorbeeld als een land of industrie bewust extreem veel suiker wil gaan overhevelen naar het eerste liberale verkoopseizoen.

Ook voor dit oogstjaar heeft Brussel al goedkeuring gegeven om suiker die boven het qutuom wordt geproduceerd over te hevelen naar het verkoopseizoen 2016/17. Deze hoeveelheden moeten dan worden beschouwd als de eerste productie binnen het quotum voor het nieuwe verkoopseizoen.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden