Prognose neutraal tot dalend

Overaanbod meststoffen duurt nog even voort

8 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

De markt voor meststoffen ontwikkelt zich de komende drie maanden neutraal tot licht dalend. Dat blijkt uit het kwartaalbericht van Rabobank over de meststoffenmarkt.

Prijsondersteuning voor meststoffen lijkt alleen mogelijk als volumes van leveranciers aanhouden of toenemen. De vraag zou moeten komen uit India en Brazilië, maar op dit moment blijft de vraag in India broos. Kopers wachten op meer duidelijkheid over de volatiliteit van de rupee en wat de  moesson regens doen. De Indiase vraag wordt nog altijd onder druk gezet door de aanhoudende volatiliteit van de Indiase munt. Kopers in India verzetten zich tegen hogere prijzen. Samen met de mogelijkheid op weer een teleurstellende moesson, blijven kopers zich voorzichtig opstellen.

Braziliaanse kopers stellen belangrijke aankopen uit

Ook Braziliaanse kopers stellen belangrijke aankopen uit, zo blijkt uit de hoge beginvoorraad niveaus en het verwachte gematigde vooruitzicht in de landbouw. Volgens Rabobank analist Victor Ikeda in Brazilië daalt de gehele jaarlijkse meststof invoer in Brazilië met 15 tot 20 procent vergeleken met vorig jaar.

Belangrijke ureumvolumes hangen nog steeds boven de markt. De bankt omschrijft de fosfaatmarkt als matjes. Vraag is zichtbaar, maar blijft kwetsbaar. Toch zal de prijs waarschijnlijk niet veel zakken, omdat het aanbod meer geconsolideerd is dan bij andere nutriënten. Verder ziet Rabobank weinig zaken die de kaliummarkt de komende maanden steunen kunnen bieden. Het kleinere aanbod uit Israel en Rusland vanwege een staking en mijnoverstroming, hebben de markt nauwelijks beïnvloed. Daarmee wijst alles op een voortdurende situatie van overaanbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden