Gewassen afgeschreven

Extreme droogte kost Duitse gewassen kilo's

15 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Niet alleen in Nederland is het droog. Onze oosterburen kunnen eveneens een flinke plons water wel gebruiken. Der Deutsche Wetterdienst (DWD) spreekt inmiddels voor een aantal regio’s van extreme droogte. Dat meldt Top Agrar. Sinds mei heeft het niet fatsoenlijk meer geregend en lopen de tekorten op. Vooral in de oostelijke deelstaten is de situatie zorgelijk. Boeren rekenen met een minderopbrengst van tenminste een kwart. In sommige gevallen worden percelen in zijn geheel afgeschreven.

300

euro

verlies per hectare door droogte

Het zuiden van Duitsland en het Rijnland hebben de laatste dagen te maken gehad met zeer zware regenval maar, in het noorden en oosten viel geen druppel. Daar is het al weken droog. De afgelopen twee maanden is gemiddeld slechts 30 procent van de normale hoeveelheid regen gevallen, weet DWD. Begin deze maand is de situatie echt verslechterd. De prognose van de weerdienst is dat het deze maand droog zal blijven.

Boeren in de deelstaat Brandenburg hebben te maken met een hoeveelheid neerslag die slechts een derde van de normale hoeveelheid bedraagt. Dat is sinds mei het geval. Volgens boerenorganisatie Havelland kost dat een kwart van de opbrengst in granen, maïs en suikerbieten. De wintergerst begint inmiddels vroegtijdig af te rijpen, waardoor de oogst twee weken is vervroegd.

‘Als er de komende week regen valt, kan de natuur herstellen en wordt het een gemiddelde oogst’, zegt een boer tegen nieuwsblad HNA. ‘In het ergste geval verliezen telers een derde van hun gewas. Als de regen uitblijft, kost het de boer zo’n 300 euro per hectare’, berekende de Duitser die dit jaar vergelijkt met 2003 en 2011.

Wintertarwe vraagt juist op dit moment veel vocht voor de korrelvulling. Er is echter geen regen op komst, waardoor de opbrengstprognose naar beneden wordt bijgesteld. Wie kan beregenen is rond de klok bezig om de schade te beperken. Dat is echter lang niet overal mogelijk. Bovendien brengt het veel extra kosten met zich mee. Boeren beregenen nu vooral op hun granen. De hoofdmoot in de aardappelen moet nog komen.

Niet alleen akkerbouwers zien de situatie somber in. Zo ziet het Hessische Bauernverbandes (HBV) ook bij veehouders problemen. De eerste snede gras zit in de kuil, maar hergroei is er door droogte nauwelijks. Dat kan aankomende winter problemen opleveren, wanneer te weinig voer beschikbaar is. Ook in die deelstaat is de situatie voor granen en koolzaad zorgelijk, zo laat de organisatie weten.


Een kaart met de gemiddelde bodemtemperatuur over de afgelopen 10 dagen. De droge gebieden in het oosten en zuiden zijn goed te zien. Bron: Deutsche Wetterdienst


Neerslag in de afgelopen 10 dagen. In het zuiden viel op sommige plaatsen zeer veel regen. Let wel, het gaat hier om grasland. Bron: DWD

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden