Graanproductie prognose DRV

Duitsland ziet kilo's graan wegkwijnen

23 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Eerder ging het Duitse Raiffeisenverband (DRV) nog uit van uitstekende graanopbrengsten. Deze positieve oogstprognose is echter bijgesteld naar een doorsnee graanopbrengst van een normaal jaar.

De graanproductie wordt nu geschat op 47,7 miljoen ton, dit ligt 2 miljoen ton onder de eerder zeer positieve prognoses. De nieuwe prognose ligt ongeveer 8 procent onder de recordoogst van 2014. Op basis van cijfers van het DRV konden wij in een artikel een maand geleden nog berichten dat de graanproductie positief was bijgesteld; toch wel opmerkelijk hoe snel dit kan veranderen!

Voornamelijkste reden voor de negatieve bijstelling van de graanproductie is de aanhoudende droogte die Duitsland teistert. Daar komt het warme weer nog eens overheen. In veel regio’s is veel te weinig regen gevallen wat de nodige opbrengstderving nu al veroorzaakt heeft. Alleen het uiterste zuiden en het noorden van Duitsland hebben nog voldoende wateraanvoer door regen dan wel door aanvoer via de bodem.

De prognose van de te dorsen tarwe in Duitsland wordt nu gesteld op 25,8 miljoen ton; een behoorlijke daling. De voorjaarsprognose kwam nog uit op een totale tarweproductie van 27,8 miljoen ton; een daling van 7,2 procent. Ten opzichte van een maand geleden is er een daling van 4,1 procent zichtbaar. De productie van wintergerst wordt met 4,5 procent naar beneden bijgesteld en bedraagt in de huidige verwachting 8,6 miljoen ton. Zomergerst laat dezelfde cijfers zien met een daling van 5 procent naar een productie van 2 miljoen ton.

20

procent

minder koolzaad

Vooral de productie van maïs moet het ontgelden in Duitsland met een daling van de voorjaarsprognose met 9 procent en wordt nu geschat op 4,7 miljoen ton. Maar koploper is toch wel de koolzaadproductie. De te oogsten koolzaad is met 20 procent naar beneden bijgesteld ten opzichte van de voorjaarsprognose en bedraagt nu nog maar 5 miljoen ton waar eerst nog 6,2 miljoen ton verwacht werd.

In heel Europa en wereldwijd wordt een normale graanproductie verwacht. Dit biedt mogelijkheden voor Europa wat betreft de export van granen. Europa heeft het afgelopen seizoen andere regio’s uitsluitend met topkwaliteit granen kunnen bedienen, waardoor het werelddeel nu goed bekend staat om zijn goede kwaliteit granen voor de export. Maar de landen van de EU willen deze goede naamsbekendheid wél vasthouden. Dit moet gebeuren door de juiste hoeveelheid kunstmest te gebruiken en tijdig ziektes en ongedierte te herkennen.

Hoe hoog de uiteindelijke graanproductie in Duitsland uitvalt gaat zeer afhangen van de weersomstandigheden de aankomende maand. Krijgt Duitsland te maken met langdurige droogte of nieuwe droogtes? Of krijgt het de benodigde regen waar de boeren al lange tijd naar uit zien? Midden juli komt het DRV met het antwoord en met een nieuwe prognose waar dit uit moet blijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden