Veehouders profiteren

ABN Amro verwacht lange tijd lage graanprijzen

26 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 14 reacties

De graanprijzen blijven ook in het seizoen 2015-2016 op een laag niveau. Deze conclusie trekt ABN Amro in het rapport ‘Lage graanprijs leidt tot hooikoorts bij boeren’. De bank verwacht dat de gemiddelde tarweprijs over 2015 uitkomt op ongeveer 202 dollar per ton. Voor veehouders is dit echter een voordeel.

De grote productie van de afgelopen seizoenen en de recordproductie in het seizoen 2014/2015 hebben de tarweprijs met ongeveer 19 procent laten dalen ten opzichte van het begin van het seizoen in juli 2014. Ook de prijzen van soja en maïs daalden sterk. Met het einde van 2014/2015 voor de deur, staan de noteringen respectievelijk 30 en 17 procent lager dan aan het begin van het seizoen.

Voor het komende jaar ziet ABN Amro weinig ruimte voor verbetering van de prijzen. ‘Niet alleen de omvangrijke productie van het afgelopen seizoen zorgde ervoor dat prijzen daalden tot de laagste niveaus in vijf of zes jaar tijd, maar ook een fors gedaalde olieprijs, een sterkere Amerikaanse dollar en opnieuw gunstige productieverwachtingen voor het seizoen  2015/2016 zorgen voor een verlaagd fundament onder de graanprijs. Doordat er weinig fundamentele wijzigingen zijn blijft de koers stabiel en ontwikkelt de markt zich redelijk voorspelbaar.’

De bank verwacht dat de tarweprijs de komende weken, in juli en augustus, iets kunnen oplopen door de droogte in met name Duitsland en Frankrijk, wat voor lagere productieprognoses zorgt. Dit weet echter niet te voorkomen dat de tarweprijs over 2015 uitkomt op een gemiddelde van 202 dollar per ton. De sojanotering heeft een gemiddelde van ongeveer 347 dollar per ton en de gemiddelde maïsprijs komt rond de 153 dollar per ton te liggen.

Voor veehouders pakt de negatieve ontwikkeling van de graanprijzen echter positief uit. ABN Amro verwacht namelijk dat de voerkosten voor langere tijd op een laag niveau blijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Graanprijzen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
PJ 26 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10864440/ABN-Amro-verwacht-lange-tijd-lage-graanprijzen]ABN Amro verwacht lange tijd lage graanprijzen[/url]
Met hoeveel % zijn voerprijzen gestegen laatste 10 jaar en met hoeveel % zijn varkensprijzen gestegen laatste 10 jaar ?
Ben er zeker van dat dit lang niet gelijk op gaat.
Maar ik gun akkerbouwers deze stijging wel want prijs was veel te laag!
bas 26 Juni 2015
Zolang de grote cooperaties graan inkopen van hun eigen leden akkerbouwers voor hun eigen veevoerfabrieken wordt het met de graanprijs gewoon niets.
lid 26 Juni 2015
het is een wereldmarkt bas. al eeuwen lang is de prijs voor een kilo graan net zo hoog als een liter melk behalve de laatste 60 jaar gaat het niet meer op door het de hand boven het hoofd houden van de melkveesector.
bas 26 Juni 2015
Lid je zou beter moeten weten de wereldmarkt is van de speculanten.Mensen die nog nooit een graankorrel hebben gezien en er toch belachelijk rijk van worden.
nn 26 Juni 2015
tarwe word dus duur begrijp ik. Zeker in euroland
analist 26 Juni 2015
helemaal mee eens, n.n.!

Hoe harder er geroepen wordt dat de prijs gaat zakken, des te sneller stijgt de termijnmarkt. Nu alweer dik 4 euro erbij t.o.v. gisteren!
Ik wacht nog met verkopen van mn oude voorraad...........
Agria 26 Juni 2015
Ik hoop dat ze van bankieren meer verstand hebben. ;)
lid 26 Juni 2015
zeg bas de ene keer is de coop de lul en de andere keer speculanten hoe zit het nou. graanmarkt is niks anders dan uienmarkt en ga zo maar door.
LEO 26 Juni 2015
lid schreef:
zeg bas de ene keer is de coop de lul en de andere keer speculanten hoe zit het nou. graanmarkt is niks anders dan uienmarkt en ga zo maar door.


Graanmarkt en uienmarkt zijn wel degelijk veschillend:
Uienmarkt is een deel van het seizoen vaak om te huilen.
Graanmarkt is (op basis van normale NL kostprijs) altijd janken.
Dat stopt pas bij een prijsverdubbeling (vanaf €300).
nn 26 Juni 2015
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-25/el-nino-may-cut-australian-wheat-crop-to-lowest-in-eight-years

er zijn ook nog andere dollars.
peer 26 Juni 2015
van graan is er een voorraad van 8 a 9 weken je kunt dit elk jaar doorschuiven en dus zal het als er voorraden dlijfen nooit duur worden
met uien is het zo als het nieuwe oogst er is is de oude weg er blijft niets over
sjappie 26 Juni 2015
Volgens mij was de voorraad vroeger/ paar jaar terug veel groter. voorraad loopt gewoon leger. het is gewoon de tekst schrijver die de prijs bepaalt
bookeskook 26 Juni 2015
peer schreef:
van graan is er een voorraad van 8 a 9 weken je kunt dit elk jaar doorschuiven en dus zal het als er voorraden dlijfen nooit duur worden
met uien is het zo als het nieuwe oogst er is is de oude weg er blijft niets over

Ja die wereldvoorraad is mooi maar wat er in china, amerika of waar verder ook ver van europa vandaan ook mag liggen . Daar voer je hier geen kippen of varkens mee! Fei is dat europa veel export heeft gehad door de goedkope euro. Dus de droogte binnen west europa heeft direkt invloed op de prijs, want ga met je goedkope euro maar eens iets kopen in dure dollars? We werken nu in de wereldmarkt met voor en nadelen.
lid 26 Juni 2015
dank je wel bookeskook voor de bevestiging wereldmarkt dus bas en leo
bookeskook 27 Juni 2015
Het is trouwens wel mooi, ze hebben het net naar buiten gebracht en de markt begint te stijgen, zouden ze vaker moeten doen wat mij betreft.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden