Internationaliseren en verbreden

Europese consolidatie suikerindustrie nabij

30 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Franse PricewaterhouseCoopers voorspelt een reorganisatie van de Franse en/of Europese suikerindustrie op korte termijn. Volgens PwC is het noodzakelijk dat de sector zich snel aanpast aan de strategische uitdagingen die het aflopen van de suikerquota in 2017 met zich meebrengen. Dat meldt Le Figaro.

De verwachting komt vier maanden nadat Cristal Union de toenaderingspoging van Tereos verwierp. De grootste van de twee Franse suikergiganten, Tereos, dacht samen sterker te kunnen concurreren met de Duitse en Britse suikerconcerns. Hoewel PwC geen standpunt in deze kwestie neemt, meent het accountantskantoor wel dat zij hun positie op de exportmarkten middels een fusie kunnen versterken. Een Franse consolidatie zou ook relevanter zijn dan een Frans-Duitse of een internationale constructie.

Daarnaast rept het rapport over een efficiencyslag die de Fransen zouden moeten maken. De Franse suikerindustrie heeft 25 fabrieken, tegenover 20 in Duitsland en 4 in het Verenigd Koninkrijk. De capaciteit wordt niet goed benut. Op het hoogtepunt van de bietencampagne draaien de Franse fabrieken korter dan de buurlanden; 104 dagen tegenover 124 in Duitsland en 120 in Nederland. Met een betere dekking van de vaste kosten en optimalisatie van de industriële mogelijkheden, moet de campagne worden verlengd en meer worden geproduceerd.

Ook de andere hoofdrolspelers op het Europese suikertoneel, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland, moeten hun activiteiten en assortiment volgens PwC gedwongen internationaliseren en verbreden. Hierdoor kunnen zij risico’s beter beheersen en effectiever inspelen op de behoeften van grote klanten. Daarnaast moeten de prestaties op het industriële, productieve en logistieke vlak omhoog. Allemaal om de toenemende concurrentie en volatiliteit na 2017 het hoofd te bieden.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden