Glastuinbouw boosdoener

Natuurorganisaties zien vogelsterfte door neonics

30 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Natuurorganisaties Natuur & Milieu, Greenpeace en Vogelbescherming Nederland luiden de noodklok wat betreft het gebruik van neonicotinoiden. Kortweg neonics genoemd. Zij doen vandaag een verzoek aan het CTGB (college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) om het gebruik van neonics volledig aan banden te leggen.

85% van het oppervlakte water in het Westland is verontreinigd met imidacloprid

Uit eerder onderzoek is volgens de drie organisaties ter herleiden dat de insecticide ook effect heeft op de vogelstand. Volgens hun is het oppervlaktewater in het Westland voor 85 procent verontreinigd met neonicotinoiden, zo wordt uit een rapport van vorig jaar geciteerd.

Vooral het middel imidacloprid is volgens de initatiefnemers de boosdoener. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen en Sovon Vogelonderzoek, vorig jaar juli gepubliceerd, bleek dat in het Westlandse oppervlakte water inderdaad vaker een hoge concentratie imidacloprid voorkwam. Echter, het CTGB is van mening dat dit niet een op een als oorzaak voor een afnemende vogelstand is te herleiden. Een gebrek aan insecten of het eten van ‘vergiftigde insecten’ zou impact hebben op de vogelstand. Dat is echter niet bevestigd.

De glastuinbouw is verplicht om vanaf 1 januari 2016 hun afvalwater te zuiveren. Echter, staatssecretarissen Dijksma en Mansveld pleiten voor twee jaar uitstel. Dit moet nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Hierover wordt morgen gedebatteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden