Oogst vroegtijdig gestart

Alle gewassen lijden onder Duitse droogte

1 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

In de Duitse deelstaat Hessen ging de graanoogst op dinsdag 30 juni van start. Op een persconferentie laat Friedhelm Schneider, voorzitter van het Hessische Bauernverbandes, weten dat droogte dit jaar voor flink minder opbrengst gaat zorgen. Niet alleen granen, maar ook grasland en snijmaïs hebben flink te lijden onder de minimale neerslag. Tussen februari en mei viel 55 procent minder regen dan gemiddeld het geval is.

30

procent

lager ligt de opbrengst van wintergerst

Gisteren werd in Zuid-Hessen de eerste wintergerst geoogst. Noodrijp door hoge temperaturen en weinig neerslag. Tussen februari en mei viel gemiddeld 135 millimeter water. Normaal is dat 244 mm. 55 procent meer dan nu het geval is. Afgezien van het Rein-Main gebied blijven deze regio’s zeer droog. De droogte kost flink wat kilo’s. Vooral op de lichte gronden heeft het gewas te lijden. Gewassen zijn korter en de graankorrels beduidend kleiner, liet Schneider gister weten.

De vroege wintergerst, waarvan de oogst de komende dagen van start gaat, heeft flink te lijden gehad onder het weer. Voor deze gewassen kwam de regen in juni te laat. Naar verwachting komt de graanopbrengst daarom 30 procent lager uit dan normaal het geval is. Schneider hoopt dat de 160.000 hectare wintertarwe in Hessen iets heeft geprofiteerd van de regen in juni.

Ook koolzaad heeft flink onder de droogte te lijden. Voor snijmaïs is de situatie eveneens slecht. Na het zaaien viel nauwelijks regen en waren de nachten koud. De ontwikkeling van het gewas loopt daarom een maand achter ten opzichte van wat normaal het geval is. Ook bij suikerbieten is dat het geval. De groei loopt daar twee tot drie weken achter. Echter, omdat de hoofdoogst pas vanaf oktober plaatsvindt wordt gehoopt dat deze gewassen nog bij zullen trekken.

Niet alleen akkerbouwers, maar ook veehouders hebben grote zorgen. De eerste snede gras zorgde voor tussen de 30 en 50 procent minder grasopbrengst ten opzichte van vorig jaar. Omdat weinig regen viel wil het gras nu nauwelijks groeien. Veehouders verwachten daarom een ruwvoertekort voor aankomende winter. Daar komt nog een lagere melkprijs bovenop, die een kwart daalde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden