Aanpassing certificaat GLB

Oplossing voor telers Veldleeuwerik Oldambt

6 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Voor telers in het Oldambt die aangesloten zijn bij Stichting Veldleeuwerik is er vanaf 2016 een oplossing om aan de vergroeningsvereisten op het gebied van gewasdiversificatie te voldoen. Stichting Veldleeuwerik en LTO afdeling Oldambt hebben daarvoor een voorstel ingediend bij het ministerie dat door de Europese Commissie in behandeling wordt genomen.

Het Oldambt kenmerkt zich door zeer zware kleigrond waardoor veel gewassen niet geteeld kunnen worden en is er ook geen tijd beschikbaar om op een kwalitatief goede wijze vanggewassen te telen. Daarnaast moet een teler conform de gewasseneis drie gewassen in zijn vruchtwisseling hebben. Met de beperkte keuzemogelijkheden voor een bouwplan, kunnen de Oldambster telers nu toch op een landbouwkundig verantwoorde wijze met het aspect gewasdiversificatie omgaan.

75

procent

inzaaien met wintertarwe of koolzaad

Door ten minste 75 procent van het land in te zaaien met wintertarwe of koolzaad en deze gewassen voor tenminste 10 maanden te laten staan, voldoen zij aan de vergroeningsvereisten op het gebied van gewasdiversificatie. Teler en LTO bestuurder in het Oldambt, Henk Smith, en gedeputeerde Henk Staghouwer zijn tevreden dat er via het duurzaamheidscertificaat van Stichting Veldleeuwerik een oplossing in handen is waar de telers vanaf 2016 mee aan de slag kunnen.

Martijn Buijsse, manager operations bij Stichting Veldleeuwerik, kreeg diverse signalen binnen over de situatie in het Oldambt. ‘Het is mooi dat we voor actieve Veldleeuweriktelers een manier kunnen aanbieden om toch op een landbouwkundig praktische wijze om te kunnen gaan met de spelregels uit het GLB. We vinden het van belang dat we niet alleen naar de praktische inpassing kijken, maar wijzigingen alleen doorvoeren in overleg met het ministerie.’Hij is het ministerie erkentelijk voor haar flexibiliteit om onder tijdsdruk mee te werken aan een urgent probleem voor een grote groep telers.

De Europese Commissie geeft later dit jaar definitief uitsluitsel of het voorstel is goedgekeurd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse boer ziet minder in tarwe en maïs

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden