1,4 miljoen hectare niet gezaaid

Weer zit uitzaai van sojabonen in de VS dwars

7 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Frequente regenval heeft ervoor gezorgd dat akkerbouwers in de Verenigde Staten flink minder sojabonen hebben gezaaid. Inmiddels is het zaaiseizoen voorbij en loopt het Amerikaanse areaal een flinke deuk op. In totaal blijft 3,5 miljoen acre – omgerekend 1,41 miljoen hectare – braak liggen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de USDA, zo schrijft Agrimoney.

96

procent

van areaal sojabonen is ingezaaid

In totaal is 96 procent van het areaal sojabonen ingezaaid, zo blijkt uit de laatste cijfers. Afgelopen week is echter nauwelijks meer ingezaaid vanwege het weer. De oppervlakte die nu niet is ingezaaid is bijna net zo groot als de helft van België. Omdat de optimale zaaidata voorbij is kunnen boeren in de meeste staten nu op hun gewasverzekering beroepen. Dat bemoedigd laat zaaien niet.

Vooral in de staat Missouri zijn minder sojabonen gezaaid. Daar is 73 procent van het areaal op dit moment ingezaaid. Flink minder dan het gemiddelde van 97 procent rond deze tijd. Overstromingen zorgen daar voor grote problemen. In Kansas is 94 procent ingezaaid. Daar is vorige week nog veel vooruitgang geboekt. Illinois – de staat met de hoogste productie sojabonen – heeft 95 procent in de grond zitten. Normaal is dat rond deze tijd 99 procent.

Ondanks deze cijfers laat de markt voor soja nog weinig beweging zien. Van de reeds groeiende gewassen word 63 procent als goed of excellent bestempeld. Stabiele prijzen voor maïs en tarwe in de Verenigde Staten zorgen ervoor dat ook de markt voor soja kalm blijft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden