Koolzaad levert flink in

Groot-Brittannië ziet areaal granen afnemen

8 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

AHDB (Agriculturel and Horticulture Development Board) publiceerde recent een rapport met daarin de definitieve arealen granen en koolzaad voor Groot-Brittannië in 2015. Hieruit blijkt dat gemiddeld 2 procent minder graan en koolzaad is ingezaaid, ten opzichte van 2014. Koolzaad is de grootste verliezer, maar ook tarwe moet inleveren. Gerst kent de grootste plus.

Het GLB, verbod op neonics en duist zorgen voor verschuivingen in het bouwplan

Volgens AHDB is een duidelijke verschuiving in de arealen waarneembaar. Daar zijn een aantal oorzaken voor te noemen. Europese GLB regels zorgen ervoor dat Britten hun bouwplan moeten verschuiven. Daarnaast zorgen problemen met koolzaad en het probleemonkruid duist eveneens voor verschuivingen.

Het totale areaal granen en koolzaad in Groot-Brittannië bedraagt dit jaar 3,72 miljoen hectare. Daarmee daalt het 74.400 hectare, ofwel 2 procent, ten opzichte van verleden jaar. Het areaal tarwe neemt met 3 procent het meeste af. In totaal wordt op het eiland dit jaar 1,87 miljoen hectare zomer- en wintertarwe geteeld. Gerst kent de grootste plus. 3 procent, tot 1,09 miljoen hectare. Er is dit jaar vooral meer wintergerst gezaaid. Het areaal haver blijft stabiel, met een plus van 1 procent.

Koolzaad is de grootste verliezer. Het areaal is met 7 procent afgenomen, tot 627.000 hectare. Door het verbod op neonics liepen veel gewassen schade op. Slechte prijzen en vooruitzichten hebben voor een mineurstemming gezorgd. Vooral in het oosten en zuidoosten wordt minder koolzaad geteeld. De meest geteelde rassen zijn dit jaar DK-Cabernet en Incentive.

Het areaal tarwe in Engeland kent met 4 procent de grootste daling. In Schotland wordt juist meer tarwe geteeld, wat daar ten koste gaat van gerst. In het zuidoosten nam het areaal met 18.000 hectare het sterkste af. Daar worden meer voorjaarsgewassen gezaaid. Het areaal baktarwe neemt licht af, maar ligt nog boven het niveau van 2013. Het areaal voertarwe blijft gestaag toenemen maar, voor 2016 verwacht AHDB een stijging bij baktarwe met de komst van nieuwe rassen.

Het areaal winter- en zomergerst kennen dit jaar beide een plus. Voor wintergerst is dat 4 procent en bij zomergerst 2 procent. In Schotland wordt 6 procent minder gerst, waarmee het laagste niveau in vijf jaar tijd wordt bereikt. Naar verwachting is dit vanwege het GLB.  In Engeland is het areaal juist met 51.000 hectare gestegen. De grootste wintergerst oogst in 12 jaar tijd wordt dan ook verwacht. Vooral in het oosten is meer gezaaid. In totaal 13 procent. 58 procent van alle gerst in Groot-Brittannië is bestemd voor brouwerijen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden