In Frankrijk

Meer hectares graan met een lagere opbrengst

8 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Frankrijk kan naar verwachting dit jaar meer tonnen graan verwachten. Dat is echter vooral te danken aan een gestegen areaal. De opbrengst per hectare daalt namelijk, maar is nog wel redelijk vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde. Landbouwdienst Agreste schat in haar meest recente rapport een gemiddelde opbrengst van 7,34 ton per hectare in voor tarwe.

Voor seizoen 2015 verwacht Agreste een totale tarwe opbrengst van 37,9 miljoen ton. Dat is 1 procent meer ten opzichte van vorig jaar en 6 procent hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Echter, de gemiddelde opbrengst wordt 1.400 kilo lager geschat. De 7,34 ton per hectare is nog wel 900 kilo meer ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

De productie van zachte tarwe stijgt licht met 1 procent, tot 37,9 miljoen ton. Met 15 procent stijgt dat van harde tarwe veel meer. De geschatte opbrengst van gerst – 11,7 miljoen ton totaal – is vergelijkbaar met vorig jaar maar nog steeds 12 procent hoger ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Wintergerst werd meer gezaaid. Zomergerst juist minder. Ook de productie van durum tarwe stijgt, met 15 procent. Het areaal blijft 16 procent onder het vijfjarige gemiddelde liggen.

Net als in andere Europese landen neemt ook in Frankrijk de productie van koolzaad af. Naar schatting met 8 procent, tot 5,1 miljoen ton. Dat cijfer ligt echter nog op het gemiddelde. De opbrengst daalt naar schatting licht, tot 3,42 ton per hectare. Dat is vergelijkbaar met 2014 en bijzonder hoog.

Franse akkerbouwers hebben dit jaar 12 procent meer eiwithoudende gewassen gezaaid, wat verplicht is om aan de eisen te voldoen. Het areaal blijft echter nog steeds laag ten opzichte van vijf jaar terug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden