Slecht voor de natuur

Britten willen af van gesubsidieerd maïs telen

21 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Britse Soil Association – een liefdadigheidsinstelling die in Groot-Brittannië onder andere de biologische landbouw promoot – vraagt de overheid aldaar te stoppen met het subsidiëren van de maïsteelt voor de productie van biogas. Dat gebeurt in steeds grotere mate, wat volgens de organisatie grote gevolgen heeft voor de natuur en niet-maïstelers.

De Soil Association wil alle subsidies op de teelt van biogasmaïs verbieden

Naar eigen zeggen om boeren en de natuur te beschermen wil de Soil Association zo snel mogelijk een subsidiestop in het leven roepen. Voorzitter Peter Melchett noemt het een nationaal schandaal. Maïstelers en eigenaren van een biogasinstallatie profiteren dubbel van subsidies. Eerst voor het terugleveren van energie aan het net en vervolgens voor het leveren van groene energie.

De SA zegt ook voor boeren te spreken, omdat zij worden benadeeld wanneer het om landhuur gaat. Het areaal maïs in Engeland steeg van 8.000 hectare in 1973 tot 183.000 hectare in 2014. Daarvoor is veel huurgrond nodig, wat de prijzen laat stijgen. In de laatste vier jaren steeg de gemiddelde huurprijs 140 procent, als gevolg van een enorme vraag naar land. In Duitsland ontvouwde dat scenario zich al eerder.

De genoemde cijfers zijn feiten, maar lang niet altijd toe te rekenen aan de biogas boom. Veel installaties zijn in de laatste paar jaar gebouwd. Dat is in de areaalcijfers wel terug te vinden, maar niet altijd. In 2013 daalde het areaal maïs zelfs. Datzelfde geldt voor de landhuur. De prijsstijging kent veel meer factoren. NFU, de Britse boeren belangenbehartiger, geeft wel aan dat het graag een areaalstijging van 125.000 hectare maïs ziet. In 2020 moet dat niveau zijn bereikt.

Naast de hoge subsidies en stijgende grondhuur heeft de SA nog een argument. Zo zou maïs voor flink meer erosie zorgen. Omdat het gewas lang op het land staat en weinig bescherming biedt wordt grond weggespoeld. Daardoor komen ook meer gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het water terecht. Omdat pas laat in het jaar geoogst wordt treed bovendien blijvende schade op aan de bodem in de vorm van verdichting.

De maatregelen die de SA voorstelt zijn rigoureus. Alle subsidies op de teelt moeten verdwijnen. Daarnaast mag biogasmaïs niet meetellen voor de vergroeningseisen als het aan hun ligt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden