Grote regionale verschillen

Duitse bietenoogst 15 procent lager verwacht

3 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De suikerbietenopbrengst in Duitsland komt dit jaar zo goed als zeker lager uit. Uit eerste proefrooiingen – gedaan in het zuiden en oosten van het land – komt een minderopbrengst van 15 procent ten opzichte van top jaar 2014. Wordt gekeken naar het meerjarig gemiddelde, dan ligt de wortelopbrengst 4 procent lager.

15

procent

minder bieten t.o.v 2014

Boerenorganisatie Landvolk Niedersachsen heeft de eerste proefrooiingen voor de suikerbieten uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het gewas beduidend minder zal produceren dan vorig jaar het geval was. Het koele en droge voorjaar, gevolg door een vroege warme zomer, zorgt daarvoor. Echter, de verschillen zijn regionaal zeer groot, zo wordt geconstateerd.

Valt in de periode tot de oogst nog voldoende neerslag – gecombineerd met warme weer – dan kunnen de bieten de groeiachterstand nog inhalen. Omdat de gewassen niet overal gesloten staan ziet Landvolk Niedersachsen meer problemen met hondspeterselie en melde. Ook schieters geven pleksgewijs problemen.

Ook de Landwirtschaftlicher Informationsdienst Zuckerrübe (LIZ) heeft de eerste proefrooiingen uitgevoerd. In het gebied van Nordzucker AG komt de gemiddelde opbrengst nu uit op 42,4 ton per hectare. Die opbrengst ligt net iets onder het langjarig gemiddelde. Echter, het noorden van Duitsland heeft relatief veel neerslag gehad ten opzichte van het midden en zuiden.

In het zuidoosten van Nedersaksen bemonsterde LIZ een opbrengst die gemiddeld 5 ton/ha onder het langjarig gemiddelde van dit gebied ligt. In Sleeswijk-Holstein is dat zelfs 10 ton/ha minder. Volgens LIZ is de scheidslijn noord-zuid dit jaar erg groot. Het verschillende weertype heeft veel invloed gehad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden