Uitvoer kan verdrievoudigen

Suikersector EU bereidt exportfight Brazilië voor

7 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Europese suikerindustrie is zich druk aan het voorbereiden om grote hoeveelheden suiker te gaan uitvoeren op de mondiale suikermarkt. Dit kan vanaf het najaar van 2017 als de Europese suikermarktordening, inclusief het bietenquotum, verdwijnt. Ook de exportrestricties worden dan opgeheven. Voor veel suikerbedrijven in de EU het signaal om goed voorbereid de strijd aan te gaan op de mondiale suikermarkt met voorname exportlanden als Brazilië.

4

miljoen

ton suiker kan de EU na 2017 exporteren

De Europese Unie wordt over twee jaar een netto exporteur van suiker, waarbij het exportvolume kan oplopen tot vier miljoen ton per jaar. Dit laat Rabobank International weten aan Bloomberg. Deze hoeveelheid is bijna drie keer zo groot als het huidige maximale exportquotum van 1,37 miljoen ton. En dat terwijl de prijs op de huidige suikermarkt op het laagste niveau in prijs in zes jaar tijd zit, door een overaanbod aan suiker.

Alle grote handelaren zijn hun posities aan het innemen om vanaf de tweede helft van 2016 een stuk van de exporttaart te veroveren. De competitie hiervoor is volgens Rabobank-analist Tracey Allen zeer sterk. Zo heeft de Franse suikergigant Tereos in mei het suikerdistributiebedrijf Napier Brown Sugar gekocht. Grotere hoeveelheden Europees exportsuiker op de mondiale markt kan betekenen dat de huidige marktleider Brazilië, die nu eenderde van haar export rietsuiker uitvoert naar gebieden als het Midden-Oosten en Noord-Afrika, nieuwe afzetkanalen moet vinden.

Brazilië tekent voor 45 procent van de exportsuiker op de mondiale suikermarkt. In het Latijns-Amerikaanse land is suikerriet echter niet opnieuw ingezaaid na het einde van de zesjarige teeltcyclus. Hierdoor is de oogst van suikerriet in die periode ook met 4,8 procent gedaald in het seizoen 2014/15. Door de huidige situatie op de mondiale suikermarkt wordt in Brazilië amper geïnvesteerd in de teelt op het uitbreiding van de verwerkingscapaciteit. De Europese Unie kan het gat dat hierdoor lijkt te ontstaan in de export opvullen, zo stellen analisten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden