Verlies van 51 miljoen dollar

Cargill voor het eerst in 14 jaar in het rood

7 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse grondstoffengigant Cargill laat over de periode maart tot en met mei voor het eerst in veertien jaar tijd rode cijfers zien, dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. In dit derde kwartaal bedroeg het verlies 51 miljoen dollar.

Het bedrijf kreeg het nodige voor de kiezen, van software problemen tot instortende valutakoersen in Venezuala en de vogelgriep in de VS. Toch is het de zwakke economie in de opkomende markten die de resultaten volgens Cargill de das hebben omgedaan. De nettowinst kwam neer op 1,58 miljard dollar, 13 procent minder dan vorig jaar.

Zo bleek een nieuwe zoetstoffenfabriek in Brazilië niet winstgevend na een flinke daling van het Bruto Binnenlands Product in het land en daalde ook de verkoop van koolzuurhoudende dranken in de opkomende landen en China.

Hoewel diverse bedrijven van Cargill wel winst hebben geboekt, voldeed het fiscale jaar 2015 niet aan de verwachtingen, liet de topman van Cargill weten. Over het hele jaar gekeken hebben de diervoedertak en de vleesverwerking meer winst geboekt. Ondanks de vogelgriep wist de verwerking van varkensvlees, kalkoen en eieren in de VS winst te maken. Ook diervoeders deden het goed. In het vierde kwartaal liep de winst voor voeders en vleesverwerking echter terug als gevolg van hoge kosten voor de rundvleesdivisie.

Voor de graantak zag het er minder rooskleurig uit. In Zuid-Amerika werden de resultaten gehinderd door lage graannoteringen waardoor boeren weinig zaken deden. In Europa had het bedrijf met name last van het conflict in Oekraïne waarbij het bedrijf in zonnebloemenzaad werd bezet.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden