China grootste afnemer

Suikerprijs daalt naar laagste niveau sinds 2009

11 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De wereldwijde suikermarkt blijft in zeer moeilijk vaarwater verkeren. De prijs daalde de afgelopen maand tot het laagste niveau sinds 2009 het geval was. Voor de komende maanden wordt een verdere daling verwacht, tot het niveau van 2008. Dat schrijft suikerhandelshuis ED&F Man. China is de grootste afnemer van suiker wereldwijd, terwijl andere landen minder importeren.

De suikerprijs daalt in oktober tot het niveau van 2008

De prijs voor suiker daalde in juli tot het niveau van 2009. In New York werd de prijs voor oktober verder omlaag geduwd tot 10 dollarcent per pond. Dat is het laagste niveau sinds 2008. Problemen in de grote suikerproducerende landen kunnen het tij niet laten keren. Alleen China weet de markt in de benen te houden met een import van 670.000 ton suiker in juli. In Indonesië nam de import met een kwart af ten opzichte van vorig jaar.

In Londen daalde de prijzen voor witte suiker minder hard dan dat op de beurs van New York het geval was. In Londen drukt vooral Thailand op de markt. Voor New York is vooral Brazilië een lastige speler. De politiek in het land zorgt voor onrust op de suikermarkt, mede omdat het prijsverschil tussen ethanol en suiker kleiner wordt. Door gunstige weersomstandigheden verloopt de oogst daar nu beter. Toch loopt de productie nog 1,11 miljoen ton achter op vorig jaar.

Waar de Braziliaanse suikerproductie en verwerking wordt gepest door overmatige regenval is dat elders in de suikerriet producerende landen averechts. In India, Centraal Amerika en Australië is het droog, waardoor de groei wordt vertraagt en minder nieuw gewas wordt uitgeplant.

Voor de EU houdt ED&F vast aan een areaal dat in totaal met 17 procent afneemt ten opzichte van vorig jaar, als gevolg van de enorme voorraden na 2014’s topoogst. De opbrengst ligt gemiddeld 7 procent lager volgens de huidige proefrooicijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden