13,7 ton per hectare

Zonnige zomer verhoogt prognose suikeropbrengst

12 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Als gevolg van het grotere aantal zonuren in juli stelt Cosun de opbrengstverwachting voor de suikerproductie naar boven bij met 0,2 ton per hectare. De opbrengstprognose ligt daarmee op 13,7 ton per hectare voor dit seizoen. Daarmee komt deze nipt boven het vijfjarig gemiddelde, wat op 13,6 ton/ha staat. Flevoland en Zeeland kunnen op de meeste tonnen rekenen.

13,7

ton/ha

suiker verwacht Cosun gemiddeld

De verspreidde regenval creëert een scheidslijn voor de bietenteelt. In het noorden en noordoosten is voor het gewas in juli namelijk voldoende regen gevallen. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg viel de neerslag juist erg mee, waardoor de bietengewassen daar duidelijk hinder van de droogte ondervinden. In het zuidoosten worden de bieten inmiddels beregend.

Het zonnige weer doet Cosun de opbrengstprognose verhogen voor dit seizoen. Voor de rest van het groeiseizoen gaat de verwerker uit van gemiddelde weersomstandigheden met een gemiddelde hoeveelheid zonuren. Blijft het overwegend zonnig, dan kan de prognose nogmaals worden bijgesteld. Daarentegen zorgt droogte voor een verminderingsfactor.

De huidige prognose van 13,7 ton suiker per hectare ligt nog flink achter op de 15,1 ton van vorig seizoen maar, het vijfjaargemiddelde van 13,6 ton is iets overstegen. De noordelijke zand-, dal- en veengronden hebben het meeste geprofiteerd van de combinatie zonuren en neerslag. Daar was de groeiachterstand echter het hoogste.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden