Wat doet Noord-Amerika

Onzekerheid heerst op markt voor koolzaad

26 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het overgrote deel van de Europese koolzaadoogst ligt binnen. Gevreesd werd voor vraatschade door kevers, omdat chemische bestrijding niet langer mogelijk is. Echter, dit lijkt weinig effect te hebben gehad op het uiteindelijke volume. Vooral een kleiner areaal zorgt voor minder kilo’s. Ondertussen wordt uitgekeken naar Noord-Amerika. Dat Canada flink minder tonnen gaat oogsten lijkt onvermijdelijk.

In Duitsland heeft koolzaad de meeste hinder ondervonden van droogte

De Europese koolzaadoogst laat dit seizoen wisselende resultaten zien. Het vooruitzicht eind vorig jaar en dit voorjaar, was verre van rooskleurig. Een verbod op insecticide (neonics) tegen de koolzaadglanskever was aanleiding voor telers om minder uit te zaaien en percelen moesten soms worden opgegeven. Lage prijzen waren ook geen stimulans voor de teelt eveneens. Het gevolg was vooral flink minder hectares in Duitsland en Groot-Brittannië. Behalve in Duitsland heeft de droogte weinig grip gekregen op de opbrengsten. Ook in Oost-Europa valt de schade door droogte mee.

Het meest recente Mars rapport schat de Duitse koolzaadopbrengst 0,7 procent lager in dan gemiddeld. Voor Frankrijk is dat 1,7 procent hoger en voor Groot-Brittannië zelfs plus 6,9 procent. Ook in Oost-Europa liggen de gemiddelde hectareopbrengsten hoog, zo valt uit het rapport op te maken. Aan de andere kant van de wereld profiteert koolzaad in Australië van voldoende regenval deze winter.

Canada voert sinds weken de berichtgeving aan omtrent koolzaad. Het teeltseizoen wordt gekenmerkt door zeer grillig weer. Eerst veel nattigheid en zeer lage temperaturen, gevolgd door droogte. Statistics Canada schat in dat de hectareopbrengst met bijna 13 procent af  neemt, zo laat het in haar laatste oogstraming van 21 augustus weten. Voor dit jaar wordt de totale oogst geraamd op 13,3 miljoen ton. 14,2 procent onder het niveau van 2014. Echter, de maand augustus is groeizaam geweest in de belangrijkste teeltgebieden. Wellicht dat dit de uiteindelijke opbrengsten goed doet. De markt wacht ondertussen af wat er in de Verenigde Staten gebeurt.

13

procent

minder koolzaad per hectare wordt in Canada verwacht

China is een belangrijke speler op de wereldwijde markt voor koolzaad. Recente berichtgeving rondom een afgezwakte economie gaat de markt weinig goed doen. Daarnaast heeft het land zelf nog veel van de binnenlandse productie op voorraad. Verwacht wordt dat die langzaam op de markt wordt vrijgegeven gedurende 2015/16. De Chinese overheid ondersteunt sinds 2009 de koolzaadteelt in het land, door het verstrekken van flinke subsidies. Dat leidde tot een enorme productiestijging. Aan dat beleid komt nu een einde, waardoor het Chinese areaal weleens flink kan dalen.

Na een korte opleving in week 32/33 is koolzaad op de Matif in Parijs weer flink teruggezakt. De laatste slotkoers – van 354,75 euro per ton – laat voor het eerst weer een kleine opleving zien. In Europa is ondertussen de meest ideale periode voor uitzaai van winterkoolzaad begonnen. In het daglicht van de lage marktprijzen kan het areaal nog weleens verder dalen, in combinatie met het ontbreken van belangrijke gewasbeschermingsmiddelen. Daar staat tegenover dat koolzaad voor veel graantelers een belangrijke plek in het bouwplan inneemt en is de teelt om veel redenen onmisbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden