800.000 ha getroffen

Verdroogde Poolse boeren krijgen miljoenensteun

31 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Poolse overheid trekt meer dan 500 miljoen Zloty – zo’n 118 miljoen euro – uit voor de duizenden boeren in het land die door droogte zijn getroffen. De overheid schat in dat in totaal 800.000 hectare in meer of mindere mate door droogte is getroffen. Landbouwminister Marek Sawicki biedt daarom preferentiële leningen en belastingvoordeel aan. Daarvoor klopt het aan bij de Europese Commissie.

118

miljoen

euro trekt de Poolse overheid uit voor getroffen boeren

Recordtemperaturen , tot 40 graden Celsius, hebben ervoor gezorgd dat akkerbouwers hun gewassen zagen wegkwijnen. Veehouders hebben problemen met hun ruwvoer. De situatie is zo zorgwekkend dat de overheid zijn portemonnee trekt om de getroffen bedrijven te helpen. Het zou om meer dan 100.000 boeren gaan.

De gebieden Mazowsze, Wielkopolska, het noordoosten van Województwo podlaskie en middenoosten van Lublin zijn het zwaarste getroffen door de droogte. Deze gebieden liggen allemaal in het noorden van Polen, aan zowel de west- als oostkant. Geschat wordt dat in deze gebieden de droogte ten minste 30 procent aan opbrengst claimt, ten opzichte van het meerjarig gemiddelde.

Poolse belangenbehartigingsorganisaties voor landbouwers eisen dat de overheid de noodtoestand uitroept. Op deze manier moet volgens hun de hulp sneller op gang komen. Onder andere lastenverlichting. Echter, minister Sawicki ziet dat niet zitten. Het zou onder andere de algemene verkiezingen in oktober dwars zitten. Bovendien denkt de landbouwminister niet dat op deze manier geld is los te peuteren van Brussel.

Sawicki heeft de Europese Commissie wel om hulp gevraagd. Op 7 september vind een Europese vergadering plaats waarbij de Poolse minister officieel om hulp zal vragen. Daarvoor heeft hij eerst nog een overleg met collega-ministers uit omringende landen. Zo zijn ook Roemenië en Tsjechië door droogte zwaar getroffen. In Roemenië wordt eveneens over een opbrengstderving van minimaal 30 procent gesproken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jodokus 31 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10865485/Verdroogde-Poolse-boeren-gesteund-met-118-miljoen]Verdroogde Poolse boeren gesteund met 118 miljoen[/url]
Dat is nogal wat. Polen is nogal wat groter dan de polders. Vinden we hier een belangrijke reden voor de vriendelijke stemming qua prijzen?

Dit bedoel ik natuurlijk cynisch. Volgens mij moeten de prijzen echt nog omhoog springen. Er zouden best meer journalistieke inspanningen gepleegd mogen worden om na te gaan wat de geschatte consequenties zijn voor de uien- en aardappelmarkt en eventueel voor die van hardfruit. Een klein beetje problemen hier met de hitte veroorzaakt al stemming, maar het lijkt wel of er angstvallig over extreme droogte en hitte op 800.000 (!) ha wordt gezwegen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden