El Nino werkt daar aan mee

Prognose koolzaadoogst gelijk aan koffiedik kijken

4 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Opbrengstramingen vanuit Canada en Australië maken duidelijk dat een prognose geven van de oogst voor koolzaad gelijk staat aan koffiedik kijken. Het weerfenomeen maakt de onzekerheid zelfs nog groter. Een ontwikkeling die ook de prijs van koolzaad in beweging zet.  

Statistics Canada heeft donderdag in een nieuw rapport laten weten dat de opbrengst van koolzaad waarschijnlijk hoger uitvalt dan wat de laatste weken voorspeld werd. In Australië is vrijwel hetzelfde beeld te zien rondom de oogstraming. Ook deze schattingen zijn in enkele dagen tijd fors toegenomen.

In Australië lagen de schattingen eind juni rond 2,96 miljoen ton voor het gewas. Inmiddels heeft de Australian Oilseeds Federation (AOF) deze schattingen verhoogd tot 3,01 miljoen ton koolzaad. Desondanks is dit nog altijd 430.000 ton lager dan de opbrengst van een jaar geleden, wat nog altijd een verschil van 12,5 procent betekent.

Kans op El Nino flink geslonken

Volgens het AOF blijft het erg moeilijk om een schatting te maken over de opbrengst koolzaad voor dit seizoen. Dit komt hoofdzakelijk door de weersafhankelijkheid. Actueel is de kans op een nieuwe El Nino fors geslonken. Het AOF waarschuwt wel, want stel de weersvoorspellingen van de komende tijd slaan om, dan kan de oogst nog wel eens behoorlijk tegen gaan vallen. De lagere opbrengsten voor komend jaar hebben er al voor gezorgd dat de prijzen momenteel ruim 10 procent hoger liggen in Australië.

Ook in Canada schijnt het behoorlijk lastig te zijn om een goede opbrengstprognose voor koolzaad te doen, aangezien de opbrengstverwachtingen voor week 36 een stuk hoger liggen dan die van een paar weken geleden. Ken Ball, grondstoffenadviseur bij PI Financial in Canada  laat weten dat het getal dit seizoen vrijwel niet valt in te schatten. 'Naar aanleiding van het goede weer van de afgelopen week worden de opbrengstprognoses weer verhoogd, maar het blijft lastig een exacte voorspelling te doen. Het is in ieder geval zeker dat er niet zoveel geproduceerd wordt als vorig jaar.'

359,25

euro

slot koolzaad begin september

In Europa, waar de koolzaadoogst vrijwel helemaal binnen is, was vrijwel eenzelfde beeld te zien tijdens het afgelopen seizoen. Eerst waren de voorspellingen slecht door vraatschade, maar uit het Mars rapport kwam naar voren dat er dit jaar in vele delen van Europa meer koolzaad is geproduceerd dan vorig seizoen.

Op de Matif is de prijs voor koolzaad weer iets gestegen nadat deze de afgelopen weken fors gedaald waren. De slotkoers noteert inmiddels een prijs van 359,25 euro per ton. Dit is nog altijd behoorlijk lager in vergelijking met de 400 euro die in week 27 werd genoteerd.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden