Barre tijden

Belgische bietentelers rekenen op minimumprijs

7 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Belgische bietentelers hoeven dit seizoen niet te rekenen op een meerprijs voor hun bieten. Voor de bieten die de komende weken worden gerooid krijgen zij de minimumprijs van 26,29 euro per ton en ook voor de bieten die in 2016 worden geoogst geldt de minimumprijs. Dat schrijft de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB) op haar site.

Het is het gevolg van de lage suikerprijs op de wereldmarkt. De minimum bietenprijs ligt echter onder de kostprijs. Volgens een studie van het Departement landbouw van de Vlaamse Overheid bedragen de gemiddelde kosten om 1 ton bieten te produceren in 2013 in Vlaanderen 28 euro. Voor de bieten van 2014 en 2015 zal er, gelet op de lage suikerprijs, waarschijnlijk geen meerprijs zijn. ‘Onze telers werken al twee jaar enkel kostendekkend! Het zijn barre tijden voor bietentelers.’

Telers werken al twee jaar kostendekkend

Hoewel de telers nu nog zeker zijn van een minimumprijs, wordt dat na 2017, met het wegvallen van het suikerquotum, anders. De prijs die bietentelers ontvangen, wordt afhankelijk van de markt. De Belgen vrezen nu een zelfde ‘crisisscenario’ als bij de melkprijs. De CBB zal in de onderhandelingen met de fabrikanten over het interprofessioneel kader en een voortzetting van de contracten voor het post-quotum-tijdperk pleiten voor een billijke en meer dan kostendekkende prijs voor na 2017, ook al maakt de lage suikerconjunctuur het hen niet gemakkelijk.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden