Liever agrarische grondstof

Waar ligt het dieptepunt voor olie en grondstoffen

10 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Jim Rogers, Amerikaanse investeerder die de Engelse pond op de knieën kreeg, investeert liever in agrarische grondstoffen dan in olie. Een opmerkelijke uitspraak. Waarom de grillige markt voor agrarische grondstoffen nog veiliger oogt dan die van olie wordt duidelijk in de volgende analyse. 

Jim Rogers liet weten eerder agrarische grondstoffen aan te kopen dan een vat olie. Desondanks betekent dit absoluut niet dat de grondstoffenmarkt zich in een positief scenario bevindt. Tijdens een interview met het Britse BBC’s Radio 4 liet Rogers weten de situatie voor olie nog slechter in te schatten.

Een belangrijke oorzaak voor de prijsdalingen van olie zijn de wereldwijde politieke situaties. Zo heeft de Verenigde Staten een aantal weken geleden aan Saoedi-Arabië gevraagd om extra olie op de markt te brengen, waardoor de wereldmarktprijs verder is gedaald. Dit deed de VS om sterker in de schoenen te staan rondom onderhandelingen met Iran.

Politieke ergenissen zorgen voor druk op de olieprijs

Iran is een van de grotere exporteurs rondom olie. Doordat Saoedi-Arabië gehoor gaf aan de oproep van de Verenigde Staten nam de prijs van (Iranese) olie af. Rogers verwacht niet dat dit de laatste actie is rondom politieke kwesties die van invloed zijn op de olieprijzen. Daarnaast noemde de oliespecialist de tegengevallen economische groei in China voor de aanhoudend lage olieprijzen.

Diezelfde tegengevallen economische groei wordt ook veelal genoemd als één van de oorzaken van de slecht geprijsde agrarische grondstoffen. Zo lieten ook het USDA (Amerikaanse landbouwministerie) en Agrimoney (Nieuwsblad uit Engeland) weten geen herstel te zien op een kort termijn voor agrarische grondstoffen.

Een goed voorbeeld van de Chinese markt is de situatie rondom sojabonen. China importeerde over augustus 7,78 miljoen ton sojabonen. Dit is maar liefst 29 procent meer dan de hoeveelheid die China importeerde in augustus 2014, maar eveneens 18,1 procent minder dan wat China in juli importeerde. En laat het nu net zo zijn dat het laatste niet werd verwacht.

Tevens werden de oogstprognoses voor dit jaar al vaak naar boven bijgesteld, en zijn de wereldwijde voorraden alsmaar verder opgelopen. Daarbij meldden het USDA en Agrimoney woensdagmiddag ook nog eens dat de Australische tarweoogstprognoses deze week naar boven zijn bijgesteld. Dit komt omdat er minder angst is voor een El Nino.

Amerikaans nieuwsblad New York times schrijft weer een stuk positiever over de granenmarkt. Volgens New York times neemt de vraag naar grondstoffen vanzelf weer toe, en is het voor de huidige situatie belangrijk de schade beperkt te houden. Daarnaast ziet Jim Rogers, ondanks het slechte korte termijn perspectief, de olieprijzen op lange termijn wel weer stijgen. ‘Al met al heeft de wereld de afgelopen jaren meer olie verbruikt dan verwacht’.

Uit dit verhaal wordt aan de hand van zijn eigen toelichting duidelijk waarom Rogers geen vat olie wil kopen. Maar gezien het huidige nieuws over de granenmarkt is het moeilijk in te schatten of deze markt de bodem al wel gevonden heeft en of dit nu wel het goede alternatief is. 
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Energie

Olieprijs zet forse stap naar beneden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden