Grens op slot voor suikerimport

Zwitserse bietentelers dreigen teelt op te geven

10 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Suikerbietentelers in Zwitserland – in totaal zo’n 6.000 man – zijn flink pissig geworden nadat de contractvoorwaarden en richtprijzen voor oogst 2016 bij hun op de mat vielen. Dat leidde op woensdag 9 september tot protesten. De boeren eisen van de suikerverwerker een betere prijs voor hun product. Ook moet de overheid hulp bieden door de grenzen te sluiten voor goedkope suikerimport.

De overheid moet de grenzen sluiten voor goedkope EU suiker

Rond de 2.000 ontevreden bietentelers kwamen op 9 september samen in de plaats Kirchberg, om een betere prijs voor hun bieten te eisen. Daar moet de Zwitserse bietenverwerker Schweizer Zucker voor gaan zorgen, samen met de overheid. De onvrede volgt na enkele slechte jaren. Zo kon de fabriek met de uiteindelijke uitbetalingsprijs vorig jaar niet voldoen aan de eerder genoemde richtprijs. En, ook dit jaar wordt flink minder betaald vanwege de huidige suikermarkt. Voor telers is de maat vol.

Eind augustus maakte telersorganisatie Interprofession Zucker en verwerker Schweizer Zucker AG de contracten voor 2016 bekend, met daarin een richtprijs. Die bedraagt 37 Zwitserse frank per ton. Omgerekend 33,85 euro per ton. Inclusief premies en toeslagen hoopt Interprofession op een uiteindelijke prijs van 39,33 euro per ton te komen. Eind juni 2017 wordt pas de definitieve uitbetalingsprijs bekend. Over oogst 2014 kregen de telers maximaal 45,94 euro per ton uitbetaald. Zo’n 5 euro minder dan eerder beloofd.

Vanwege de hoge suikervoorraden binnen de EU en een naderend einde van de quotering is de Zwitserse suikerproducent van mening de productie terug te moeten schroeven. Voor 2016 is daarom een productie van 1,68 miljoen ton bieten ingepland. Nieuw is dat telers minimaal 80 procent van hun quotum vol moeten leveren. Anders worden ze het volgend jaar gekort in hun areaal.

Voor de bietentelers is het nieuwe contract de druppel. Zij eisen een eerlijke prijs waaraan te verdienen valt. Met het komend prijsniveau wordt onder kostprijs geproduceerd menen zij. In het pakket van regels valt verder te lezen dat de Zwitserse voedingsindustrie zoveel mogelijk binnenlands geproduceerd suiker moet gebruiken. Ook de bevolking moet worden aangespoord zoveel mogelijk Zwitserse suiker te kopen. Het parlement moet met nieuwe regels ervoor zorgen dat goedkope suiker niet elders uit de EU het land binnen wordt gevoerd.

De suikerproductie in Zwitserland kan de binnenlandse vraag volledig dekken. Jaarlijks importeert het land ongeveer 300.000 ton suiker vanuit de EU. 90 procent hiervan wordt verwerkt in voedingsmiddelen en weer geëxporteerd naar de EU.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden