11 ton/ha minder bieten

Droogte kost Oostenrijkse suikerbieten 15 miljoen

16 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Oostenrijkse suikerbietenverwerker Agrana is deze week gestart met het verwerken van oogst 2015. Hoe groot de schade door droogte is wordt nu langzaam duidelijk. Het bedrijf houdt rekening met een gemiddelde netto opbrengst van 62 ton bieten per hectare. Het langjarig gemiddelde ligt op 73 ton/ha. De schade raamt Agrana op 15 miljoen euro.

62

ton/ha

suikerbieten wordt dit jaar verwacht

Voldoende regen gedurende augustus heeft ervoor gezorgd dat de uiteindelijke schade iets mee zal vallen, zo bericht het bedrijf. Toch moet iedere teler op gemiddeld 11 ton minder bieten per hectare rekenen, ofwel 15 procent minderopbrengst. De schade bedraagt voor de suikerproducent 15 miljoen euro.

Agrana verwerkt momenteel alleen suikerbieten die versgerooid zijn. De temperatuur is nog te hoog om de bieten lang te bewaren. Het verwacht de bietencampagne eind november af te ronden. Eind januari worden dan de laatste bieten verwerkt. Dat gebeurt in twee fabrieken.

Ondertussen maken de Oostenrijkse suikerindustrie en de bietentelers zich zorgen over het einde van het bietenquotum. Zij zien de huidige lage contractprijzen als voorbode voor het onbeperkt produceren over twee jaar. De bietenteelt in het land wil zich binnen Europa onderscheiden door gentech vrij te produceren en consumenten zoveel mogelijk Oostenrijkse suiker voor te schotelen. Ook de Zwitserse suikerindustrie heeft die plannen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden