Schots miljardenbedrijf

Miljardenpotentie voor afval van suikerbiet

17 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Schotse bedrijf CelluComp heeft een materiaal ontwikkeld, gemaakt van suikerbietenafval, met buitengewoon goede toekomstmogelijkheden; Curran. Twee keer zo sterk als carbonfiber en op een dag geschikt voor de vliegtuigbouw. Dat meldt Reuters, maar het Nederlandse equivalent dat onder merknaam Betafib door Cosun Biobased Products wordt vermarkt doet daar niet voor onder.

CelluComp heeft het materiaal bewezen in een in de handel verkrijgbare vliegvishengel en het legde zich daarna toe op het ontwikkelen van een product voor de verf- en coatingindustrie. Volgens Cellucomp is het product uniek vanwege de fysieke kracht en viscositeit wanneer het is toegevoegd aan vloeistoffen en composieten. Er is geen ander product die die twee eigenschappen beide in zich heeft.

Na grote internationale belangstelling wordt de 
productie uitgebreid

Curran kan voor honderden toepassingen worden gebruikt waaronder verf en coatings, cosmetica, boorvloeistoffen en als toevoeging in voedsel en in composieten. Momenteel wordt gekeken naar het verstevigen van gerecycled papier en in de toekomst behoren ook vliegtuigvleugels tot de mogelijkheden.

Cellucomp heeft een nieuwe fabriek bij Edinburgh die 400 ton Curran poeder per jaar produceert. Het bedrijf wil binnen drie jaar de productie uit breiden tot 2000 ton per jaar nadat het internationaal veel belangstelling ontving van grote fabrikanten. Met financiële steun van de Schotse overheid meent het nu op weg te zijn naar een potentieel ​​miljardenbedrijf.

Die potentie ziet het Nederlandse suikerconcern Cosun ook voor het vergelijkbare product Betafib. Na jaren van ontwikkeling op laboratorium- en proefschaal is Cosun Biobased Products er sinds kort de markt mee op, zo laat woordvoerder Willy van Oorschot weten. ‘We zien in potentie waardevolle toepassingen voor dit puur plantaardige product; zowel als in commerciele zin als in duurzaamheid. Nederland loopt zeker niet achter als het om deze ontwikkeling gaat.’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden