DCA voer Pro Inside

Pessimisme neemt overhand op tarwemarkt

29 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

De grondstoffenmarkten staan onder grote druk. De tegenvallende groei in China, dalende aandelen van grondstoffenproducenten en -handelaren en de verwachte stijging van de rente in de Verenigde Staten bepalen de richting. Maar daarnaast zijn er ook nog andere factoren die een significante stijging van de tarwemarkten beletten, zo stelt deze analyse van DCA Voer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de Matif mondden de wereldeconomische perikelen maandag uit in een geringe terugval van 75 cent voor het december contract. Aanvankelijk was de future maandag nog prijshoudend te noemen, maar in de loop van de dag veranderde dat en uiteindelijk sloot het contract op 175,75 euro per ton. Tarwe voor levering haven Rouen is geprijsd op 160 euro per ton voor juli.

Exportcijfers VS vallen beter uit, maar kunnen niet op tegen bearish factoren

Ook een daling in de Verenigde Staten. De future voor december zakte 2,25 cent tot 505,50 dollar per bushel.  Een gelijke daling voor levering maart. De inzaai van wintertarwe is voor 35 procent gedaan. Overigens bleken de exportcijfers beter uit te vallen dan verwacht, maar dat zorgde voor weinig optimisme.

Er is niet één oorzaak aan te wijzen voor de lamlendige tarwekoersen. Zo is er de flauwe stemming over de wereldeconomie die aanhoudt. Met name vanwege de zorgen over dat in China de vraag terug zakt. Alhoewel China maandag nog een miljoen ton Amerikaanse sojabonen van de campagne 2016/17 kocht.

Daarnaast is ook het weer van invloed op het huidige matte sentiment. De droogte in Australië, waar gewassen in hun laatste ontwikkelstadium zijn, zijn reden tot zorg. Dat geldt ook voor de Zwarte Zee-regio en delen van de Verenigde Staten waar de droogte voorlopig lijkt aan te houden. Dat is niet gunstig voor wintertarwe. In Rusland leidt dat samen met de sterkere Roebel en de verwachte afschaffing van de exportbelasting tot stijgende prijzen. IKAR zette de prijs van tarwe met 12.5 procent eiwit eind vorige week op 188 dollar per ton. Dat is 5 dollar meer dan de week ervoor.

Verder speelt de euro-dollar koers mee. Maandag steeg de euro enigszins ten opzichte van de dollar wat inhoudt dat Europese grondstoffen iets minder competitief worden.  Ondertussen zijn ook nog altijd de grote oogsten en hoge voorraadniveaus op de achtergrond aanwezig.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden