Boer niet bezig met kunstmest

Ondanks slappe markt prijs meststoffen stabiel

30 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het was al rustig op de West-Europese kunstmestmarkt, maar sinds september wil de handel al helemaal niet meer vlotten, zo geven informanten uit industrie en handel aan. KAS blijft echter hangen in een prijsrange van 235 tot 238 euro per ton CIF. Hoe dat kan, analyseert Boerenbusiness.

De kalme markt is onder meer een gevolg van de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkten en het algehele negatieve economische sentiment. Dalende prijzen van energie en olie zetten kopers in een afwachtende houding en ook de passieve en slappe stemming op de graanmarkten hebben invloed op het koopgedrag. Dichterbij huis spelen mee dat veehouders drukker zijn met hun cashflow dan met kunstmest kopen en akkerbouwers met rooien. Het is dan ook nog niet het moment voor de markt om richting te geven.

Veehouders drukker met cashflow dan met kunstmest
inkoop

De prijs van KAS is sinds eind augustus met 3 euro gestegen, maar in de praktijk wordt nog veel afgetikt op 235 euro per ton CIF. Het aanbod is voldoende, maar kopers zijn er niet. Het ziet er echter niet naar uit dat aanbieders de prijs gaan verlagen. Daarom stoppen of verminderen fabrieken hun productie tijdelijk.

Zo kondigt Mosaic dinsdag aan de kaliproductie te verminderen en de fosfaatproductie te vertragen. Het besluit is genomen vanwege de huidige marktomstandigheden in akkerbouwproducten waardoor de meststofaankopen in Brazilië en Noord-Amerika achterblijven. Verder noemt het kunstmestconcern valutavolatiliteit en politieke en economische onzekerheid als redenen om meer tijd te nemen voor onderhoud.

Wat verder meespeelt is dat de wereldkunstmest ureum de laatste maanden alleen maar zwakker is geworden in prijs. De kali- en fosfaatmarkt is nog steeds flauw. In ammoniak zou er wel sprake van wat krapte zijn, waardoor de prijs enigszins oploopt. Maar in stikstof gebeurt vrij weinig. Zowel industrie als handel verwacht niet dat daar snel verandering in komt. De prijzen zullen in oktober waarschijnlijk verder opzij bewegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden