Tarra verdubbeld

Suikergehalte eerste bieten niet overal slecht

30 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Deze week zijn de eerste gegevens voor bietencampagne 2015 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de suikergehaltes tijdens de eerste campagneweek niet tegenvallen. In sommige gevallen zijn de gehaltes zelfs hoger dan in 2014. Het natte begin van de herfst laat zijn sporen na. Tarrapercentages schommelen in veel gebieden rond de 10 procent, met uitschieters tot 17 procent.

15,4

procent

suiker is het gemiddelde over de eerste week

Niet vanalle regio’s zijn reeds gegevens beschikbaar, aangezien beide fabrieken pas vorige week dinsdag (Dinteloord) en donderdag (Hoogkerk) zijn opgestart. Uit de beschikbare cijfers blijkt dat in een aantal gebieden al suikergehaltes van 16 procent of meer worden gehaald. Het overgrote deel ligt hier net iets onder. Landelijk is 15,4 procent suiker, 12 procent tarra en een WIN van 90,4 gemiddeld.

Vorig jaar werd tijdens de eerste campagneweek 16,3 procent suiker behaald, bij 6,8 procent tarra. Het gehalte grond aan de bieten is dankzij het natte weer verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Echter, de campagne van 2014 startte behoorlijk vroeger dan dit jaar het geval is. In 2013 was de start ook relatief laat. Toen werd 15,9% suiker en 10,9% tarra gescoord. Vergelijkbaar met 2015. In 2010 bedroeg het suikerpercentage in de eerste week eveneens 15,4%. Het gemiddelde tarrapercentage was toen, met eveneens 15,4, nog veel hoger.

De suikerbieten met het hoogste gehalte suiker, 16,9 procent, zijn in de eerste campagneweek afkomstig van het Groningse zandgebied. Bijzonder, omdat dit jaar juist daar extreem laat gezaaid werd. Het veengebied in Groningen volgt met 16,7%. Texel volgt met 16,4%. Daarmee doet het noorden van Nederland het in de eerste campagneweek aanmerkelijk beter dan het zuiden. De laagste percentages komen uit De Peel (14%) en Midden-Brabant klei (14,7%).

Qua tarra zijn weinig verschillen per streek te ontdekken. Met 17,3% heeft het Groninger kleigebied het hoogste tarrapercentage.  In de Wieringermeer en Midden-Brabant klei is dat ruim 14%. Het hoogste winbaarheidscijfer komt eveneens uit het Groningse zandgebied.

De eerste geluiden voor wat betreft de opbrengst zijn verassend goed. Records van 100 ton zullen echter niet snel worden gebroken, zoals tijdens de vorige uitzonderlijke campagne soms wel het geval was. Op veel plaatsen vallen de eerste resultaten niet tegen. Door een dunne stand zijn de bieten onregelmatig en daardoor op plekken erg groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden