Toelating 8 gewassen gevraagd

19 EU-lidstaten verwerpen gebruik GMO gewassen

6 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Zondag 4 oktober hebben Europese lidstaten zich voor het eerst individueel uitgesproken over het gebruik van GMO of GGO (genetisch gemodificeerde organisme) gewassen. Het gaat om acht verschillende plantsoorten. 19 van de 28 lidstaten hebben aangegeven de grenzen niet open te stellen voor de teelt van GMO’s, schrijft het Amerikaanse Agweb.

19

landen

in de EU weren GMO gewassen

Het besluit volgt naar een wet die eerder dit jaar werd aangenomen. Hierbij mogen lidstaten individueel aangegeven of ze GMO’s willen weren in hun land of een gedeelte van hun land. Van deze keuzevrijheid maken de lidstaten graag gebruik. Dat maakte de EU commissie zondag 4 oktober in Brussel bekend.

Nederland is een van de landen die de acht GMO’s wil weren. Andere landen die zich ook negatief over de toelating hebben uitgesproken zijn: België (Wallonië), Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Italië, Polen, Letland, Litouwen, Malta, Slovenië en de gebieden Schotland, Wales en Noord Ierland van het Verenigd Koninkrijk.

Dit betekent niet per definitie dat landen die wél hebben ingestemd met de toelating direct al hun grenzen openstellen voor GMO’s. Zo mag iedere overheid regels bepalen voor één of meerdere gewassen. Eén van de acht GMO’s waarvoor toelating werd gezocht is het maïsras MON810 van Monsanto. Op dit moment is deze korrelmaïs het enige genetisch gemodificeerde akkerbouwgewas dat op commerciële schaal in Europa wordt geteeld. Het ging om een herbeoordeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

EuropaGGOGMO
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
paul 28 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10866129/19-EU-lidstaten-verwerpen-gebruik-GMO-gewassen]19 EU-lidstaten verwerpen gebruik GMO gewassen[/url]
Monsanto Tribunaal komt eraan... binnen enkele weken toch
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden