Prijzen tot 50% hoger

Duitsers moeten dokken voor middelengebruik

6 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Landbouwminister Robert Habeck van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft zich de woede van bijna de gehele agrarische sector op de hals gehaald. Habeck heeft een officiële studie in het leven geroepen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen fors terug te brengen. Dat wil de Duitser doen door de prijs van middelen met 40 tot 50 procent te verhogen. De extra inkomsten die dat genereert moeten worden herinvesteert in de landbouw.

40 tot 50 procent prijsverhoging bij GBM's moet het verbruik laten dalen

Maandag 5 oktober lanceerde Habeck het studieproject in Berlijn. Daarvoor werkt het ministerie samen met het Helmholtz Centrum voor Milieutechniek. De studie moet aantonen of een hogere prijs van gewasbeschermingsmiddelen zal leiden tot een reductie in het gebruik ervan, schrijft Topagrar. Het ministerie streeft naar een reductie van 30 procent in de deelstaat. Daarvoor wordt de prijs bij toeleveranciers 40 tot 50 procent verhoogd middels een belasting. Dit moet jaarlijks 1 miljard euro extra in het laatje brengt. Dat geld moet worden besteed aan onderzoeksprojecten voor de landbouw.

Volgens Habeck is het geen uitgemaakte zaak dat boeren meer gaan betalen. Hij wil eerst de publieke discussie stimuleren. Dat is zeker gelukt. Tot aan volgend voorjaar gaat het onderzoekscentrum gegevens verzamelen. Daarmee wil Habeck andere ministeries en de Bondsdag inlichten. Volgens de wetenschappers is het een haalbaar idee om de middelen duurder te maken. Dat moet de sector financieel kunnen dragen, rekenen zij.

Tijdens de publicatie in Berlijn kon Habeck op grote tegenstand rekenen. Zo steekt het experts vanuit de gehele agrarische branch dat de maatregel wordt aangekondigd op een moment waarop het winstniveau van agrarische ondernemers sterk onder druk staat. Om in deze tijd de middelen in prijs te verhogen is ongehoord. De studie moet aantonen hoe groot het effect werkelijk is voor de portemonnee van de boer. Ook wordt kritiek geuit op de onderzoekers. Die hebben volgens sommige niet voldoende kennis op dit vakgebied.

Raiffeisen vreest dat een prijsverhoging tot illegale import leidt

Topman Henning Ehlers van het Deutsche Raiffeisenverband DRV vreest dat een prijsverhoging leidt tot illegale middelenimport. Ook neemt de concurrentiepositie van de Duitse boer af en gaat hij kwalitatief mindere producten telen. Niet iedereen is tegen Habeck’s idee. Zo liet de agrarische vereniging voor biologische landbouw zijn goedkeuring blijken. Zij zien de belastingheffing op GBM’s als een eerlijke methode voor de concurrentiepositie van biologische producten. In hun ogen zijn gangbare telers namelijk milieuvervuilend bezig, doordat watervervuiling optreedt en de biodiversiteit afneemt. De biologische vakbond wil daarom zelfs dat de Duitse landbouwminister Schmidt maatregelen neemt voor wat betreft de Europese wetgeving voor middelengebruik.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden