DCA Voer Pro Inside

Tendens op tarwemarkten neigt opwaarts

6 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

De tarwemarkten veren iets op nu er meer optimisme is op de financiële markten en de zorgen over het weer groeien. Wat dat doet met de prijs staat in deze analyse van DCA Voer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de laatste stijgingen op de tarwemarkten durven analisten het aan om te zeggen dat de prijs de bodem heeft bereikt en de gang naar boven weer is ingezet. In Parijs klom de Matif maandag met 50 cent naar 176,25 euro voor levering december. Maandag even na 15 uur is de actuele stand weer wat hoger: 177,50 euro. Ook tarwe voor levering haven Rouen noteert twee euro meer dan week ervoor en komt op 162 euro per ton voor juli.

Bodem bereikt en gang naar boven ingezet

Aan de andere kant van de plas is de tendens ook opwaarts. In Chicago sloot tarwe voor december maandag op 5.1550 dollar per bushel; dat is 2,25 cent meer dan de handelsdag ervoor. Opvallend genoeg blijft de prijs voor Russische tarwe vlak, ondanks de verlaging van de exportbelasting. Dat terwijl in de aanloop naar de beslissing de prijs in de afgelopen vier weken juist steeg.

De prijsklim wordt voornamelijk ingegeven door zorgen over het weer. De grootste zorgen gaan over de droogte in de voormalige Sovjet-landen. En nu ligt er ook nog vorst in het verschiet. Ook sommige delen van de Verenigde Staten kunnen wel wat regen gebruiken. De komende twee weken blijft de kans daarop echter klein. Datzelfde geldt voor Australië.

In De Braziliaanse teeltregio’s in het zuiden vertraagt overvloedig veel regen de oogstwerkzaamheden. De inzaai van wintergewas verloopt goed op het Noordelijk halfrond. Ondanks dat het watertekort nadelig voor de kieming kan uitpakken als de droogte aanhoudt. In de Verenigde Staten is de inzaai voor bijna de helft afgerond.

Toch blijven de hoge voorraadniveaus en sterke concurrentie op het exporttoneel een hogere prijsstijging tegenhouden. Aan inkoopzijde gaat het ondertussen gewoon door. Nadat Egypte zaterdag een tender toewees aan Rusland en Oekraïne waarvoor overigens 6 procent meer is betaald dan de tender ervoor, heeft nu Irak een tender opengesteld.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden