Suikerweer stuwt opbrengst

Bietenoogst beweegt de goede kant op

6 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De bietenstatistiek noteert in de tweede campagneweek een iets hoger niveau suiker en een iets lager tarrapercentage dan in de eerste week. Het WIN-gehalte blijft nagenoeg gelijk. Daarmee ligt het niveau nog wel onder 2014, maar bijna gelijk aan 2013. Dat jaar startte eveneens laat en koud. Cosun praat over echt suikerweer; veel zonuren, hoge dagtemperaturen en lage nachttemperaturen.

15,8

procent

suiker is het gemiddelde in week 2

Steeds meer regio’s weten in de tweede campagneweek (28 september t/m 4 oktober) bieten met meer dan 16 procent suiker te leveren. Het gemiddelde ligt daar net onder; op 15,8 procent. In 2014 was dat 16,5 en in 2013 16,1 procent suiker. Op vier regio’s na heeft Suikerunie nu overal bieten opgehaald. Na een zeer hoog begin dalen de tarrapercentages in week twee.

Met 16,7 procent suiker noteert regio Overijssel noord het hoogste percentage in week 2. Het Groningse veen- en kleigebied doet het met 16,5 procent ook goed. Opvallend is dat Flevoland – normaal goed voor topscores – niet boven de 16 procent komt. In Midden-Brabant zuid en de Kop van Noord-Holland worden de laagste gehaltes genoteerd: 14,7 en 14,8 procent.

In week twee bedraagt het gemiddelde tarrapercentage 11,2 procent. Daarmee is er bijna een procent af ten opzichte van vorige week, maar nog steeds flink hoger dan in de afgelopen twee jaren. Afgelopen week zijn bijna alle bieten onder ideale omstandigheden gerooid, waardoor het percentage verder af zal nemen. In de Kop van Noord-Holland en N-H midden wordt de meeste grond meegeleverd. Rond de 15 procent. De zandgronden in Brabant en Limburg leveren ruim 5 procent tarra. Het gemiddelde WIN-gehalte gaat van 90,4 naar 90,5.

Cosun laat weten dat de wortelopbrengst goed lijkt. Zowel telers als loonwerkers zijn positief verrast, gezien het groeiseizoen in sommige gebieden verre van ideaal verliep en de stand veelal onregelmatig is. De weersverwachtingen met een kouder weertype voor de korte termijn zijn goed nieuws voor de suikerproductie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
bookeskook 7 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10866148/Bietenoogst-beweegt-de-goede-kant-op]Bietenoogst beweegt de goede kant op[/url]
Ja de tarracijfers geven toch wel aan dat CSV COVAS goed bezig is. Gemiddeld 3,5ton grond minder op een vrachtwagen das toch niet verkeerd. Die bietenmuizen werken wel! En nee het zijn niet alleen zandbieten met die lage tarracijfers.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden