Over 5 jaar beschikbaar

DuPont ziet kansen met nieuwe GMO techniek

12 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Agri-gigant DuPont heeft mogelijk een nieuwe GM-methode gevonden om aan de eigenschappen van gewassen te sleutelen. Die methode heet CRISPR/Cas9. De techniek is niet nieuw, maar heeft recent gigantische belangstelling gekregen. Het is een wat vriendelijkere manier van genetisch modificeren. Daarmee hoopt DuPont een achterdeurtje gevonden te hebben om GMO-gewassen op de markt te brengen. Binnen vijf of tien jaar moet dat geregeld zijn.

In 5 tot 10 jaar hoopt DuPont de eerste rassen commercieel beschikbaar te hebben

Eén van de grootste voordelen van CRISPR/Cas9 is het feit dat onderzoekers zeer snel nieuwe GMO-rassen kunnen ontwikkelen. DuPont werkt hiervoor samen met de Californische universiteit Berkely. In vijf tot tien jaar tijd moeten al nieuwe gewassen commercieel beschikbaar zijn. Tarwe die droogteresistent is bijvoorbeeld. Of aardappelen met phythophthora resistentie. Ook kunnen nadelen worden weggenomen. Bijvoorbeeld de genen in noten die ervoor zorgen dat bij mensen een allergisch reactie optreedt.

Voor een leek is het CRISPR redelijk ingewikkeld. In het kort komt het erop neer dat wetenschappers kunnen sleutelen aan het immuunsysteem van bacteriën. Komen bacteriën vreemd DNA tegen, bijvoorbeeld dat van een virus, dan kunnen ze hier delen van kopiëren en opslaan in ruimtes tussen hun eigen DNA. Dat werd eind jaren 80 al ontdekt, maar dit jaar ontstond pas echt een hype. Ondermeer voor de toepassing op mensen en dieren.

In de Verenigde Staten heeft het USDA inmiddels aangekondigd dat het de teelt van dergelijke gemodificeerde gewassen niet gaat reguleren. Er is echter niet gezegd hoe die situatie binnen de Europese Unie ligt.

De CRISPR technologie is bij uitstek geschikt voor de agrarische sector en een flinke verbetering op de huidige langzame techniek. DuPont teelt al CRISPR maïs en tarwe in kassen en start volgend jaar met proefvelden in de openlucht, schrijft MIT. Volgens onderdirecteur Neil Gutterson van Pioneer komen deze rassen in vijf tot tien jaar op de markt. ‘Pretty damn good’ noemt de Amerikaan dat.

Momenteel wordt hard gewerkt een droogteresistente maïs en tarwe door DuPont en de onderzoekers van Berkely. De gewassen krijgen daarmee de eigenschappen van een hybride ras. Daardoor groeien ze beter en stijgt de opbrengst met gemiddeld 10 tot 15 procent. Andere gewassen die al met behulp van CRISPR/Cas9 zijn bewerkt zijn aardappelen, rijst en sojabonen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden