Suikerbieten in Zwitserland worden heel het jaar al door droogte geplaagd. De opbrengst ligt er dit jaar dan ook niet hoog. Maar, een prima nazomer heeft wel voor hoge suikergehaltes gezorgd bij zowel biologische als gangbare suikerbieten. Die tikt net de 19 procent niet aan.
Bietenverwerker Schweizer Zucker AG heeft inmiddels de eerste 67.000 ton verwerkt na twee campagneweken. Het suikergehalte tijdens de eerste campagneweek bedroeg gemiddeld 18,3 procent. Tijdens de tweede week, die zaterdag 10 oktober eindigde, was dat gehalte tot 18,8 procent gestegen.
De huidige suikergehaltes liggen nog boven de monsters en verwachtingen van de suikerproducent zelf. Dankzij de droge omstandigheden is het tarrapercentage met 3,5 procent erg laag. Wel zijn er wat problemen met onkruid. Dat levert storingen op bij het wassen en verwerken.
Schweizer Zucker heeft inmiddels ook 16.000 ton biologische suikerbieten verwerkt. De opbrengst per hectare komt gemiddeld uit op 50 ton per hectare. Echter, het suikergehalte is met 18,7 procent zeer goed. In totaal wordt 21.300 ton biologische bieten geteeld in het land.
In Nederland streeft het IRS ook naar structureel hogere suikergehaltes in de toekomst van tenminste 18 procent. Het klimaat heeft daar echter grote invloed op. Daarnaast zijn de bieten in ons land relatief groot, waardoor het suikergehalte slechts langzaam toeneemt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.