Derde grootste oogst ooit

Britse tarweoogst komt 14 procent hoger uit

13 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het groeiseizoen voor granen in het Verenigd Koninkrijk is perfect geweest. Dat blijkt wel uit voorlopige opbrengstcijfers voor het West-Europese eiland. Volgens adviesbureau Adas ligt de opbrengst tot 14 procent boven het langjarig gemiddelde. Ook de kwaliteit is overwegend goed.

14

procent

komt de Britse tarweoogst dit jaar maximaal hoger uit tov het gemiddelde

Volgens Adas liggen de opbrengsten door het gehele land tussen de 7 en 14 procent hoger voor tarwe, gerst en koolzaad, schrijft Farmers Weekly. Vorig jaar kon onder goede omstandigheden worden gezaaid. Vervolgens was het groeiseizoen prima, met af en toe een bui in het voorjaar en de zomer. Tijdens de korrelvulling was het weer uitstekend met voldoende zon.

Adas schat in dat de gemiddelde tarweopbrengst uitkomt op 8,7 tot 8,9 ton per hectare. Dat zou een stijging van 12 tot 14 procent inhouden, bovenop het tienjarig gemiddelde van 7,8 ton/ha. Met een gemiddeld hectolitergewicht van 78,8 kg/hl is het gewicht prima. Het Hagberg nummer ligt met 293 net onder het driejarig gemiddelde. Het gehalte eiwit ligt met 11,9 procent 0,01 boven het driejarig gemiddelde.

Voor wintergerst wordt een opbrengst van 7,4 ton/ha ingeschat. 13 procent meer dan het langjarig gemiddelde. Voor zomergerst is dat 5,9 tot maximaal 6,1 ton/ha en daarmee 9 tot 13 procent hoger. Ook de gerstkwaliteit is dit jaar goed.

Ondanks alle vrezen na de neonics ban en schade door de koolzaadglanskever komt de opbrengst van koolzaad hoger uit dit seizoen. Gemiddeld is afgelopen zomer 3,8t/ha geoogst, wat een 13 procent stijging ten opzichte van het gemiddelde in zou houden. De oliegehaltes zijn met 42 tot 48 procent goed.

Volgens NFU is de tarweoogst de op drie na grootste ooit

Ook boerenorganisatie NFU deed onderzoek naar de opbrengsten. Zij komen met een stijging bij tarwe van 6 procent. Echter, de cijfers van NFU starten al hoger t.o.v. die van Adas. Blijkt de oogst daadwerkelijk 6 procent groter, dan komt het totale volume op 16,6 miljoen ton. Navraag onder telers leert dat de opbrengst volgens hun op 8,6 tot maximaal 9,1 ton/ha uitkomt. Daarmee zou het totale volume van 16,68 miljoen ton net iets hoger uitkomen dan de 16,61 miljoen ton in 2014.

Alleen in 2000 en 2008 oogstte het VK meer tarwe, zegt NFU. De kwaliteit is overwegend goed, behalve waar lang gewacht moest worden met de oogst in augustus. Regen gooide in sommige gebieden roet in het eten. Met een extreem groot volume tarwe komt het aan op de export en verwerking. De NFU lobbyt nu bij het ministerie van transport om meer graan te verwerken tot biobrandstof. De verwerking ligt in het VK namelijk lager dan elders in Europa.

Dit jaar is het tweede jaar op rij dat sommige graanboeren onder kostprijs produceren. Voor aankomend jaar zijn de contractprijzen wederom niet kostendekkend, waardoor de NFU vreest voor het voortbestaan van bedrijven. In twee jaar tijd is de prijs met 30 procent afgenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden