DCA Voer Pro Inside

Rusland kaapt historische actie in tarwe-export

13 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

De prijs van tarwe op de beurs in Parijs schurkt tegen de 180 euro per ton aan. Dat is 4 euro meer dan op dezelfde tijd een week eerder. In de Verenigde Staten verliest de notering juist. En dat niet alleen; ook zien de Amerikanen hun exportmacht snel slinken. Ze worden aan alle kanten ingehaald door de Russen. Wat er aan de hand is op de tarwemarkten, staat beschreven in deze analyse van DCA Voer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toch is de start van week 42 rustig te noemen. Wegens Columbusdag waren veel makelaars afwezig. Het rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw bracht vrijdag weinig nieuwe inzichten. Verder lijken ook de financiële markten zich wat te stabiliseren. De schommelingen lijken vooral te worden veroorzaakt door het weer en de sterke dollar die Amerikaanse exporttarwe minder concurrerend maakt. Het ziet ernaar uit dat de export op het laagste niveau in meer dan 40 jaar uitkomt. In de VS en de voormalige Sovjetstaten zitten ingezaaide percelen te springen om vocht, maar meteorologen verwachten dat de droogte de komende week in beide regio’s aanhoudt. Voor de week erna voorspellen de computermodellen wel regen, maar het is de vraag hoe accuraat deze langetermijn voorspellingen zijn.

Ondanks hogere Franse productie stijgende prijzen

In Europa voelt het sentiment positiever aan. Het decembercontract op de Matif won een kwartje en sloot maandag op 179,75 euro. Tarwe oogst 2015 voor levering Rouen in juli noteert 166 euro per ton. Vier euro meer dan vorige week toen er 2 euro bij kwam. Dit ondanks dat het Franse ministerie van landbouw de zachte tarweproductie naar boven heeft bijgesteld tot een record van 41 miljoen ton. Dat is 9.3 procent meer dan de productie van vorig jaar en 14.2 procent boven het vijfjarig gemiddelde.

Ook in Rusland steeg de prijs van tarwe. SovEcon schat een verhoging van 10 dollar per ton naar 199 dollar per ton vanaf Zwarte Zee-havens voor tarwe met 12.5 procent eiwit. Daarvoor zijn drie redenen. Zo werd de graanoogst vorige week met 3 miljoen ton omlaag gebracht tot 100 miljoen ton, leiden de weersomstandigheden tot zorgen en is het herstel van de roebel aanleiding voor een hogere tarweprijs.

Ander nieuws dat de tarwemarkt kan beïnvloeden is dat Marokko per 1 november de importbelasting van 75 naar 50 procent verlaagt, zodat het land ondanks een sterke binnenlandse productie een tarwevoorraad kan opbouwen. Saoedi Arabië heeft 470.000 ton tarwe ingekocht van waarschijnlijk Europese en Baltische origine. Egypte kocht vrijdag 180.000 ton tarwe in een tender van Rusland en Roemenie. Daarmee lijkt de Europese tarwemarkt nog even op een prijshoudende stemming te kunnen teren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden