Deadline wordt niet gehaald

LTO wil asbestsanering in de hoogste versnelling

13 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Het verwijderen van asbestdaken in de agrarische sector verloopt veel te traag. Dat is de mening van LTO Nederland. Samen met een aantal coalitiepartners pleit de boeren belangenbehartiger voor een Deltacommisie die vaart achter de zaak zet. Asbestdaken binnen de agrarische sector vormen een groot gezondheidsrisico en de sanering is te duur en verloopt traag. Van de 120 miljoen vierkante meter asbest in Nederland ligt 100 miljoen m² op daken van agrarische bedrijven.

De deadline van 2024 voor asbestdaken wordt niet gehaald

Per 1 januari 2024 geldt een verbod op asbestdaken. Die deadline wordt echter niet gehaald wanneer de asbestsanering in het huidige tempo voort wordt gezet. LTO schat in dat jaarlijks 4 miljoen vierkante meter asbestdak wordt verwijderd. Het kost dus nog eens 25 jaar tijd voor alle asbest is verwijderd. De kosten voor sanering bedragen ruim 1 miljard euro en de vervangende investeringen 3,25 miljard euro. Die hoge kosten zijn één van de grootste knelpunten.

Een coalitie bestaande uit het Landelijk stimuleringsprogramma Agro Asbest Vrij, LTO Nederland en Achmea pleiten voor een verbreding van het programma, tot een Nationaal Deltaplan Sanering Asbestdaken. Dat moet nog op korte termijn gebeuren. Een Deltacommissaris moet die kar trekken. Om dit voor elkaar te krijgen vinden binnenkort gesprekken plaats met het Verbond van Verzekeraars, woningcoöperatie Aedes en Bouwend Nederland.

Volgens programmamanger Ruud Hoosemans van Agro Asbestveilig moet de asbestsanering sneller en beter. Daar is geld voor nodig. ‘In de praktijk wordt sanering belemmerd door tegendraadse maatregelen, een inefficiënte aanpak en een gebrek aan capaciteit bij gemeenten en provincies.’

1300

mensen

sterven jaarlijks aan asbest-gerelateerde ziektes

Het risico van verweerde asbestvezels op daken is dat het afspoelt op stallen, schuren en andere agrarische bedrijfsgebouwen. Dat brengt een gezondheidsrisico met zich mee. Volgens de Gezondheidsraad sterven jaarlijks 1.300 aan asbest gerelateerde ziektes. Ook is er gevaar wanneer branden in panden met asbest ontstaan.

Agro Asbest Veilig wil over de hele linie een betere regie en coördinatie voor de aanpak van saneren. Dat vereiest een stevige en eenvoudige overheidsregeling met een pakket aan fiscale en financiële stimuleringsmaatregelen. Bijvoorbeeld het opschorten van de stortbelasting, laag BTW-tarief en soepelere voorwaarden in de provinciale subsidies. Bijvoorbeeld die van asbest in ruil voor zonnepanelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Anton Legeland LNAGRO 13 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10866230/LTO-wil-asbestsanering-in-de-hoogste-versnelling]LTO wil asbestsanering in de hoogste versnelling[/url]
Ik ben het helemaal eens met Ruud Hoosemans. In de Gelderse Achterhoek zijn wij samen met Synprofect en AB-Oost al een paar jaar bezig met het opstarten van de Asbesttrein om een versnelling te krijgen in de sanering van de asbestdaken in het buitengebied. Binnen de Agenda2020 van de Regio Achterhoek heeft de Asbesttrein de status van een belangrijk project gekregen.Ook het ministerie I&M, provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten zien het belang en recent is er dan ook een opstartsubsidie verstrekt, welke we gaan vertalen in het opstarten van een drietal pilots in de Achterhoek. Met de ervaringen uit deze pilots gaan wij ervan uit dat we het proces van saneren o.b.v. de Asbesttrein dan zodanig in de vingers hebben dat we volgend jaar gestructureerd en versneld en tegen scherpe prijzen van start kunnen. Regio Achterhoek heeft hierbij de ambitie om als Achterhoek in 2014 daadwerkelijk asbestvrij te zijn. Een giga-opgave waar we het door Ruud genoemde pakket aan fiscale- en financiële stimuleringsmaatregelen ook heel hard nodig hebben, maar het begin in de Achterhoek is er ; "de Asbesttrein komt op stoom'!!!!!
Anton Legeland LNAGRO 13 Oktober 2015
Kleine correctie op mijn eerste reactie. - Regio Achterhoek heeft hierbij de ambitie om als Achterhoek in 2024 daadwerkelijk asbestvrij te zijn-
schoenmakers1 13 Oktober 2015
beetje rare zaak, alle asbestdaken zijn met goedkeuren van de overheid gebeurd, nu moeten de mensen die daar niet kundig genoeg voor zijn onder dwang van dezelfde overheid die eigenlijk wel als kundig door het leven zou moeten gaan, de kosten dragen voor het verwijderen, lto en andere belangenbehartigers, kom op voor je mensen en eis een volledige schadeloosstelling, en als er zonnepanelen op komen te liggen de volledige risico vrijstelling op latere vervuillingen
Jan 10 13 Oktober 2015
Nou Anton succes met je trein. De meeste varkenshouders, pluimveehouders en rundveehouders hebben op dit moment wel wat anders aan hun hoofd.
Ze zijn al blij dat ze voer in de silo hebben de mest kwijt worden en de loonwerker betaald krijgen.
vanplateringen 14 Oktober 2015
Weer een idioot idee van die ambtenaren. Gaan zij dan ook de volledige rekening betalen? Altijd maar de boeren op kosten jagen, en waarvan moeten de boeren dit dan betalen? Graag Antwoord! Hieraan kun je zien dat ze totaal geen weet hebben van de financiéle situatie bij de boeren. Diep en diep triest.
nuchter 14 Oktober 2015
vanplateringen schreef:
Weer een idioot idee van die ambtenaren. Gaan zij dan ook de volledige rekening betalen? Altijd maar de boeren op kosten jagen, en waarvan moeten de boeren dit dan betalen? Graag Antwoord! Hieraan kun je zien dat ze totaal geen weet hebben van de financiële situatie bij de boeren. Diep en diep triest.


Zeur toch niet mensen.
Het is al meer dan 10 jaar bekend dat er iets moet gaan gebeuren,en nu het dichterbij komt is de wereld opeens te klein.
Regeren is vooruit kijken.

De financiële situatie fluctureerd al 100 jaar wat is het probleem te grote stappen gezet misschien? het is altijd de overheid die het gedaan heeft.
Het feit dat er veel te veel stront geproduceerd word is toch een logisch gevolg.
Wat er in gaat gaat er ook weer uit.........
Voerprijzen te hoog? mijn aardappelen brachten vorig jaar ook 3.25ct op en mijn uien 5.5 afland.
Abonnee
erik 14 Oktober 2015
toen het geld binnenstroomde in de sectoren was dit probleem inderdaad ook al bekend, alleen toen moesten we groeien en mechanisatie kopen.
Het is om gezondheidsredenen goed dat hier aan gewerkt wordt.
kluit 14 Oktober 2015
erik schreef:
toen het geld binnenstroomde in de sectoren was dit probleem inderdaad ook al bekend, alleen toen moesten we groeien en mechanisatie kopen.
Het is om gezondheidsredenen goed dat hier aan gewerkt wordt.




Het binnenstromen is wel een beetje overdreven ik wacht nog wel een tijdje er komen steeds betere (goedkopere) alternatieven Er zijn genoeg die 15 jaar geleden al hun dak hebben vervangen ,en over 10 jaar weer kunnen dan wordt het wel een dure geschiedenis
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden