Veel telers met surplusbieten

Suikeropbrengsten vallen in veel gevallen mee

22 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In de vierde campagneweek (11 t/m 17 oktober) heeft Suiker Unie ruim 25 procent van de bieten verwerkt. De opbrengsten vallen in veel gevallen mee. Suiker Unie verwacht gemiddeld toch nog 13,9 ton suiker per hectare.

25

procent

van de bieten verwerkt

De kwaliteit van de bieten neemt wekelijks verder toe, zo laat de coöperatie weten. Met name het suikergehalte blijft in de lift zitten. Inmiddels is het gehalte ten opzichte van het begin van de campagne met ruim een procent gestegen.

Texel zit deze week met 17,5 procent het hoogst in suikergehalte. Het Groningerveen en Groningerzand zitten daar net iets onder. De Kempen en Bommelerwaard/Betuwe halen de 16 procent niet. Wat betreft tarra doet De Peel het met 6,2 procent netjes. Ook West-Brabant zuid zit daar dichtbij. Groningen BRD en Zuidelijk Flevoland komen boven de 13 procent tarra uit.

Vanwege de hoge opbrengst komt er bij veel telers dit jaar surplussuiker. Volgens Cosun zijn echter nog niet alle telers zich er bewust van dat er dit jaar geen suiker verplicht doorgeschoven wordt naar 2016. Alle surplusbieten van deze campagne worden dus afgerekend. Dat geldt ook voor 2016, ook dan zal geen surplussuiker doorgeschoven worden naar 2017.

De telers kunnen in 2016  én in 2017 telkens weer met een schone lei beginnen. Dit is belangrijk bij de invulling van het areaal bieten in het bouwplan van komend jaar. Ook is het goed te realiseren dat 2016 een referentiejaar wordt voor de leveringsrechten vanaf 2017. Het volleveren van de toewijzing in 2016 is dus erg belangrijk voor de toekomstige teeltmogelijkheden. Telers doen er dus verstandig aan niet te krap uit te zaaien.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
bookeskook 22 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10866379/Suikeropbrengsten-vallen-in-veel-gevallen-mee]Suikeropbrengsten vallen in veel gevallen mee[/url]
Is het systeem dat tot nu toe gangbaar was, de 3 hoogste uit laatste 5 jaar dan niet meer van toepassing. Dat ze praten over dat volleveren erg belangrijk is? Of is het zo dat gewoon iedereen scherper uitzaait door de gedaalde prijzen en dus minder concurrerende saldi en dat onze coop daar niet direct blij mee is?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden