DCA Voer Pro Inside

Lichtpuntjes op slecht presterende sojamarkt

3 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Met het einde van de Amerikaanse sojabonenoogst in zicht, bevinden de prijzen zich in een neerwaartse tendens. Eigenlijk al geen verrassing meer aangezien de markt al een maand of drie behoorlijk onder druk staat. Toch zijn er volgens deze analyse van DCA Voer lichtpuntjes.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat de export in de Verenigde Staten betreft gaat die wat vooruit. Momenteel ligt deze 135 miljoen bushels voor op de verwachting van het Amerikaanse ministerie van landbouw voor 2015/16. In de week van 16 tot en met 22 oktober werd er 8 procent meer uitgevoerd dan de week ervoor en 19 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen vier weken. Exportbestemmingen China, Duitsland, Mexico en Nederland lieten een duidelijke stijging zien. De sterkere export wordt gesteund door een lagere Amerikaanse dollar.

In de Verenigde Staten zijn de sojabonen bijna binnen. Deze week werd duidelijk dat 92 procent is geoogst. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. De hectareopbrengst zou iets hoger liggen dan de prognose. Bij veel boeren zitten de bewaringen vol. Sommigen verkopen de oogst daarom maar meteen zodat er ook geen bewaarkosten bij komen.

Over de voortgang van de inzaai in Brazilië, loopt de berichtgeving uiteen. Er zijn bronnen die beweren dat de omstandigheden gunstig blijven. De komende weken worden zonneschijn en regen afgewisseld. Anderen suggereren dat droge condities de aanplant vertragen. Door de droogte zouden planten afsterven of getroffen worden door ziekte. Er zouden mogelijk zelfs percelen moeten worden overgezaaid.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden