Haalt 170.000 ton in twee dagen

Rusland koopt grote volumes op granenmarkt

5 November 2015

De sterke schommelingen van de graanprijzen geven een grote onzekerheid op de graanmarkten weer. Rusland wil de prijzen zoveel mogelijk stabiel houden en tracht dit te doen door grote interventievoorraden aan te leggen. In de laatste week van oktober heeft het land in enkele dagen grote volumes aangekocht om de voorraden aan te vullen, meldt Top Agrar

De Russische interventie op de graanmarkten heeft in de laatste week van oktober een impuls gekregen. In slechts twee handelsdagen kocht de Russische overheid 170.000 ton graan in voor interventie. In de weken daarvoor kocht Rusland slechts 32.700 ton graan in voor de interventievoorraden.

Een belangrijke oorzaak voor de opleving van de interventieaankopen, was de oleving van de roebel. In Rusland zijn de graanprijzen aanzienlijk gestegen na de daling van de roebel in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft van het jaar is de koers van de roebel opgelopen, waardoor het eenvoudiger is geworden voor de Russische overheid om graan aan te kopen, zonder dat het de prijzen verder opdrijft. 

Ongeveer de helft van het ingekochte graan bestond uit baktarwe van gemiddelde kwaliteit. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

Nieuws Oorlog

'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'

Analyse Aardappelen

Aardappelsector herstelt sterk, toekomst ongewis

Achtergrond Granen & Grondstof

Graanexport Zwarte Zee blijft onmogelijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief