Ruimere regels voor 2016

Meer surplusbieten krijgen bij Cosun gelijke prijs

20 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Cosun heeft besloten om alle surplusbieten van oogst 2015 te rekenen tegen een surplusbietenprijs van 25 euro per ton basisprijs bij een suikergehalte van 16 procent en WIN van 87. Dit betekent dat er dit jaar geen bieten verplicht worden doorgeschoven naar 2016, zo heeft de coöperatie bekend gemaakt. Ook voor de campagne 2016 wijzigt de eigenaar van Suiker Unie de spelregels rondom de surplusbieten.

Cosun heeft eerder besloten om de eerste 7 procent surplusbieten tegen de prijs van 25 euro per ton af te rekenen. De coöperatie verwacht over oogst 2015 gemiddeld circa 14,5 procent surplusbieten. Per individuele teler kan dit dus afwijken. Gelet op dit percentage heeft Cosun besloten om alle surplusbieten te prijzen voor 25 euro per ton.

Toewijzing over 2016 vol leveren, om leveringsrechten van 2017 zeker

Voor de campagne voor oogst 2016 heeft Cosun ook de spelregels van de surplusbieten verruimd. De hoeveelheid surplusbieten die gegarandeerd tegen 25 euro per ton wordt afgerekend, stijgt van 7 naar 15 procent. Dit betekent dat telers meer zekerheid hebben over de surplusbietenprijs tot 15 boven hun toewijzing, verklaart de coöperatie. Dit is ook van belang voor het post-bietenquotum tijdperk in 2017. Dan maakt het bietenquotum plaats voor leveringsrechten.

Telers die hun toewijzing over 2016 vol leveren, stellen daarmee ook de leveringsrechten van 2017 zeker, benadrukt Cosun. Bij deze afweging is het nuttig om te weten dat nu tot 15 procent van de surplusbieten een prijs heeft van 25 euro, geeft het bedrijf aan. Een afronding van het areaal naar boven, bijvoorbeeld afhankelijk van het beschikbare perceel, geeft daardoor meer financiële zekerheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden