Geen nieuwe zomertarwe rassen

Twee nieuwkomers op rassenlijst zomergerst

30 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Voor teeltjaar 2016 worden er twee rassen zomergerst nieuw aanbevolen. Van zomertarwe zijn er geen nieuwkomers het nieuwe seizoen. Dat meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin de Brancheorganisatie Akkerbouw, Plantum en LTO-Nederland samenwerken.

De twee nieuwe brouwgerstrassen die een plek op de rassenlijst hebben gekregen zijn KWS Irina en Paustian. KWS Irina wordt vertegenwoordigd door Wiersum Plantbreeding BV en is goed bestand tegen meeldauw en bladvlekkenziekte. Het ras heeft een opvallend goede korrelopbrengst op zowel klei- als zand- en dalgrond, en zowel met als zonder ziektebestrijding. Ook goede scores in brouwkwaliteit, aandeel volgerst en duizendkorrelgewicht. In eitwitgehalte presteert Irina iets minder goed dan Columbus, Quench, Salome en Tipple.

Nieuwkomers met opvallend goede korrelopbrengst op klei-, zand- en dalgrond

Paustian doet het op het eiwitfront iets beter. Het ras is gekweekt door het Deense Sejet Planteforeadling en is in Nederland verkrijgbaar bij Limagrain. Het ras doet het bijzonder goed op zand- en dalgrond door enorme korrelopbrengsten te halen; opvallend genoeg is de score  zonder ziektebestrijding beduidend hoog. Maar ook op kleigrond zit de korrelopbrengst in de hoge regionen. Verder blinkt het gerstras uit in lengte en stevigheid van het stro en is het goed resistent tegen bladvlekkenziekte.

Hoewel er geen nieuwe zomertarwerassen zijn opgenomen op de aanbevelende rassenlijst voor 2016, zijn wel de cijfers en de rubricering van de aanbevolen rassen geactualiseerd. Dat levert aanpassingen op bij het ras Nobless dat afgelopen jaar nieuw aan de rassenlijst werd toegevoegd. De resistentie tegen meeldauw is een halve punt naar beneden aangepast, maar het ras bleek beter bestand tegen bladvlekkenziekte.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Gerstnotering Rotterdam maakt onverwachte sprong

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden