Hoog eiwitpercentage

Opbrengst nedersoja lager maar kwaliteit uitstekend

2 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

De bovenste 25 procent van alle sojabonentelers in Nederland – die aangesloten zijn bij Agrifirm Plant – realiseerde dit jaar een gemiddelde opbrengst van 3,2 ton per hectare. Ook ligt het eiwitpercentage hoger. Dat biedt meer afzetmogelijkheden, stelt de afnemer.

3,2

ton/ha

bedraagt de gemiddelde opbrengst bij de 25% beste telers

Het areaal sojabonen dat onder contract ligt bij Agrifirm bedraagt ruim honderd hectare. Vorig jaar haalde de toptelers een opbrengst van 3,4 ton per hectare. Daar zorgde een prima herfst voor. Dit jaar is dat 200 kg minder maar, nog steeds naar tevredenheid van de afnemer. In 2013 lag het gemiddelde bij de top nog op 2,8 ton/ha.

Eind september is met de oogst begonnen. Een week later dan vorig jaar. In een aantal regio’s kwam de plantontwikkeling dit voorjaar slecht op gang. Een koud voorjaar, gevolgd door droogte, zorgde daarvoor. De uiteindelijke opbrengst verschilt hier door sterk per regio. In Limburg is begonnen met de oogst, waarbij de kwaliteit goed was en vergelijkbaar met 2014. In het noorden viel dat – door het mistige weer – behoorlijk tegen. Een voordeel is dat de bonen niet uitvallen, ondanks het mindere weer.

Agrifirm Plant testte dit jaar enkele nieuwe rassen uit, waarmee de opbrengst en het eiwitgehalte omhoog moeten worden gebracht. Een hoger eiwitgehalte biedt meer mogelijkheden voor de afzet op het gebied van humane consumptie. De consumptieafzet brengt ook een iets hogere prijs met zich mee. Die valt dit jaar namelijk niet mee. De prijs op de wereldmarkt is behoorlijk lager dan vorig jaar. De nedersoja is wel gekoppeld aan de wereldmarkt maar heeft een extra premie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden