Productie 13 procent afgenomen

Franse bietenproductie onderuit door lage opbrengst

7 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

De totale Franse bietenoogst komt voor campagne 2015/2016 uit op 32,9 miljoen ton. Dat schat CGB, de nationale federatie van bietentelers, in. Een kleiner areaal dit jaar zorgt voor wat opbrengstdaling maar, de grootste klap komt van de dalende hectareopbrengst.

13

procent

minder suikerbieten produceert Frankrijk dit jaar

Vorig jaar werd nog een totale oogst van 37,6 miljoen ton bieten behaald. Dit jaar is dat met 32,9 miljoen ton 13 procent lager. Oorzaak hiervan is vooral de lagere opbrengst, van 87 ton per hectare. Een daling van 16 procent tegenover het vijfjarig gemiddelde. Het areaal – dat dit jaar bijna 390.000 hectare bedraagt – is 5 procent lager dan in 2014. Deze cijfers maakte CGB donderdag 3 december bekend.

De fikse opbrengstdaling wijt CGB aan twee factoren. Zo kende de maand juni opvallend weinig zonuren en waren de zomermaanden erg heet, waardoor het te droog was. Het gemiddeld tarrapercentage komt tot nu uit op 8,3 procent. Inmiddels is 72 procent van alle bieten gerooid. Door het kleinere areaal is de campagne aanmerkelijk korter. 96 dagen, tegenover 113 dagen vorig jaar. Dat levert een klein kostenvoordeel op voor de fabriek.

Van de 32,9 miljoen ton is 22,3 miljoen ton bedoeld voor de productie van suiker. 60 procent hiervan blijft in Frankrijk en 40 procent wordt elders in de EU afgezet. 6 miljoen ton bieten zijn bedoeld voor de productie van alcohol en ethanol, 1,7 miljoen ton is voor de chemische industrie en 2,8 miljoen ton is voor de wereldmarkt.

Tijdens de bijeenkomst sprak de CGB ook over de toekomst, na beëindiging van het quotum. Dit jaar krijgen de 26.000 Franse bietentelers een prijs van 25,40 euro per ton voor hun quotumbieten en 22 tot 23 euro per ton voor surplusbieten. In 2017 wordt echter een drastische prijsverlaging verwacht in een volatiele markt.

De CGB wil de bietenteelt ook na 2016 sterk reguleren

Volgens CGB voorzitter Eric Lainé realiseren niet alle telers zich hoe ingrijpend de situatie kan veranderen. Volgens hem zal de concurrentie flink toenemen maar, er dienen zich ook nieuwe kansen aan op de exportmarkt.

De CGB pleit ervoor dat de Europese Commissie een richtlijn stelt voor de prijsvorming van suiker. Dit moet in het eerste kwartaal van 2016 gebeuren. CGB directeur Alain Jeanroy wil dat de industrie in de eerste helft van 2016 haar plannen bekend maken. Telers kunnen dan in de zomermaanden beslissen of en hoeveel bieten ze in 2017 gaan zaaien. Hij pleit voor reguleerde bietenteelt via een systeem die overeenkomt met het huidige quotumstelsel. Hierbij bepaalt de fabriek voor 56 procent de prijs en telers de overige 44 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden