Hoge sojabonenvoorraad

Granenmarkten plussen licht na USDA-rapport

10 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het laatste WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft weinig grote veranderingen gebracht. Sojabonen bleven dan ook gelijk in prijs. Voor tarwe en maïs was er na publicatie een kleine verhoging.

De Amerikanen hebben de wereldwijde tarwevoorraden voor 2015/16 naar boven bijgesteld met 2.3 miljoen ton. Dit is het resultaat van een verhoogde productie, maar ook van hogere beginvoorraden. De mondiale tarweproductie blijft recordhoog en is met 1.9 miljoen ton verhoogd naar 734.9 miljoen. Deze wijziging komt voornamelijk voor rekening van Canada die zijn productie met 1.6 miljoen ton opwaarts bijstelde naar 27.6 miljoen.

EU-tarwe last van concurrentie Zwarte Zee-gewas

Door de politieke veranderingen in Argentinië en een sterkere vraag in verschillende importerende landen verwachten de Amerikanen een stijging van de wereldwijde tarwehandel voor 2015/16. Zo zou Argentinië na het verminderen van de exportheffing 1.0 miljoen ton meer tarwe uitvoeren en zijn Canada en Oekraïne elk goed voor 0.5 miljoen ton extra. In Canada is sprake van een hogere opbrengst en een versneld tempo. Dat laatste geldt ook voor Oekraïne, maar daar wordt ook geprofiteerd van een sterke vraag naar voertarwe in Zuidoost Azië.

Daartegenover staat een kleinere export vanuit de Europese Unie die trager verloopt en last heeft van concurrentie van met name het Zwarte Zee gewas. De grootste importverhoging betreft de 0.4 miljoen ton voor Ethiopië, gebaseerd op verwachte tenders vanwege noodhulp. Verder zijn Indonesië en Thailand elk goed voor 0.3 miljoen ton extra voertarwe.

Wat betreft de sojabonenvoorraad en -verbruik voor 2015/16 voerde het USDA geen wijzigingen door. De eindvoorraden komen uit op 465 miljoen bushels; het hoogste niveau sinds 2006/07. De gemiddelde prijs wordt geschat op 8.15 tot 9.65 dollar per bushel.

Ook een bijna ongewijzigde eindvoorraad maïs. De Verenigde Staten en Canada hebben iets hogere voorraden, terwijl Brazilië en de EU lagere voorraden verwachten. De Brazilianen denken tot en met februari 2016 zo’n 1.0 miljoen ton meer maïs te exporteren; wat betekent dat zij op een record afstevenen van 32.0 miljoen. Dat geeft druk op de Amerikaanse maïsexport.

Tarwe voor maart 2016 sloot woensdag op de CBoT op 4.8975 cent per bushel; een plus van 5.28 cent. Ook maïs eindigde iets hoger: met 1.75 cent verhoging van het decembercontract werd een prijs van 3.7175 cent op het bord gezet. De prijs van sojabonen bleef onveranderd staan op 876,75 cent per bushel voor januari.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Granen

Zwaar slotstuk tarweoogst komt ten einde

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden